Eva Franchell

S fortfarande i opposition

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Först måste partiet vinna valet.”

Regerar inte – än Socialdemokraterna är åter Sveriges största parti, enligt United Minds senaste opinionsundersökning. Men det är två och ett halvt år kvar till nästa val, och på den tiden måste S framhäva vilken iskall politik alliansen driver.
Regerar inte – än Socialdemokraterna är åter Sveriges största parti, enligt United Minds senaste opinionsundersökning. Men det är två och ett halvt år kvar till nästa val, och på den tiden måste S framhäva vilken iskall politik alliansen driver.

Ordningen är återställd.

Socialdemokraterna är tillbaka som landets största parti. Stefan Löfven symboliserar med stor auktoritet den viktiga frågan om framtidens jobb.

Moderaterna däremot, de får under 30 procent i senaste opinionsundersökningen från United Minds. Det är ett parti på dekis som kommer att samlas på Sverige­dagarna i Örebro till helgen. Det moderata utvecklingsarbetet lär inte bli lika övertygande när partiet riskerar att förlora regeringsmakten.

Då är det lätt hänt att Socialdemo­kraterna tar över och försöker lösa de politiska knutarna. Efter bara några dagar som partiledare gick Stefan Löfven ut och förklarade sig beredd att förhandla om kärnkraften. Han ville ha ett rent förhandlingsbord för att det brukar ge resultat.

I förra veckan stod partisekreteraren Carin Jämtin i Aktuelltstudion och lovade att fixa en lagstiftning där skatte­medlen skulle återinvesteras i välfärden.

I söndags satt Socialdemokraternas nya ekonomiskpolitiska talesperson i Agendastudion och pläderade för mer utbildning.

Fattigdomen fräter sönder

Energisamtal, skatteförslag och utbildningssatsningar. Man kan nästan tro att Socialdemokraterna redan sitter vid makten. Men att opinionssiffrorna ­kryper över 30-procentsgränsen innebär inte att partiet regerar. Det är två och ett halvt år kvar till nästa val och fram till dess är det Socialdemokraterna som är

i opposition. Det är nu de måste visa på alliansregeringens iskalla politik.

En och en halv miljon svenskar står utan­för a-kassan. Arbetslösa köar utanför ­socialbyråerna, barnfamiljer vräks och en ny fattigdom fräter sönder samhället. Svårt sjuka ifrågasätts och gamla van­vårdas medan priset på medicin ökar.

Järnvägen håller på att rasa samman, stödet till naturvården skärs ner ... och nej ... det är inte Socialdemokraterna som kan lösa krisen. Först måste partiet vinna valet och här passar det bra att påminna om sista dagarna i valrörelsen 2010.

Tydlig opposition viktig

I SVT:s slutdebatt vaknade äntligen ­vreden i den rödgröna oppositionen. Då handlade den om den svårt sjuka Annica Holmquist som tvingades ut på arbetsmarknaden trots att hon varken kunde ­prata eller stå. Hon uppmanades att sälja sin lägenhet för att få socialbidrag och inför henne hade Fredrik Reinfeldt inga svar.

De sista dagarna före valet ökade ­stödet för Socialdemokraterna. Fallet Annica Holmquist avgjorde tyvärr inte valet, men det visade på vikten av en ­tydlig opposition.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN