Ledare

MP medskyldiga till utvisningarna

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Röstar med borgarna Maria Ferms Miljöpartiet har gett sitt stöd till de borgerliga partierna och migrations­minister Tobias Billströms (M) flyktingpolitik.
Röstar med borgarna Maria Ferms Miljöpartiet har gett sitt stöd till de borgerliga partierna och migrations­minister Tobias Billströms (M) flyktingpolitik.

LEDARE

17 DECEMBER 2011. Flyktingpolitik

I mars i år gjorde Miljöpartiet upp med regeringen om migrationspolitiken. Uppgörelsen kallades ”historisk” av stats­minister Fredrik Reinfeldt (M). Han har tyvärr rätt.

I det klassiska dramat ”Faust” av Johann Wolfgang Goethe träffar huvudpersonen en uppgörelse med Mefistofeles, ­djävulens utsände.

Han får njutning, ungdom och kanske ett ögonblick av lycka. I gengäld får Mefistofeles hans odödliga själ.

Skickade skrivelse

Miljöpartiet verkar ha nöjt sig med en presskonferens och lite pengar till vård och skola för papperslösa flyktingar.

Samtidigt skrev de under på migrationsminister Tobias Billströms (M) brutala flykting­politik. Och är därmed medskyldiga.

Konsekvenserna blir allt mer uppenbara.

Under hösten har fallet med Ganna Chyzevska, 91, senil­dement från Ukraina, rört upp känslorna. Hon har sin släkt i Sverige och det finns inget för henne att återvända till, ändå ska hon utvisas.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna har stoppat utvisningen och begärt en förklaring av Sverige.

När riksdagens socialförsäkringsutskott hade uppe frågan om att mildra reglerna den 10 november röstade Miljöpartiet med de borgerliga partierna. Maria Ferm (MP) förklarade med att de skulle föra diskussioner med regeringen.

Dessa diskussioner är ”interna” men i veckan skickade ­regeringen en skrivelse på 15 ­sidor till Europadomstolen där den motiverar varför Ganna Chyzevska ska kastas ut.

Ett annat fall som berört många är familjen Danielian/Arustamjan som hämtades av 20 poliser i en gryningsräd på lucia och skickades till ­Armenien med sina tre barn.

De har bott över tio år i Sverige­ och kan inte ens språket i Armenien. Barnen är rotade här. Första natten fick de sova på flygplatsen och har fortfarande ingenstans att ta vägen.

I Ånge förstod man vad som hänt först när barnen inte dök upp i skolans luciatåg.

Resultatet blev ramaskri.

– De är en av oss, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S).

Dörren redan stängd

Han har dragit i gång ett ­arbete, tillsammans med lokalt näringsliv och föreningsliv, för att få hem familjen igen.

Miljöpartiet motiverade sin uppgörelse med regeringen med att den stänger dörren för Sverigedemokraterna. Men dörren var redan stängd. Inget parti är berett att ge dem inflytande i migrationspolitiken.

Hur stängs dörren av att man accepterar Billströms brutala flyktingpolitik och utvisningarna av Ganna och familjen ­Danielian/Arustamjan?

Det är ju tvärtom Sverige­demokraternas politik.

När ett i grunden humanistiskt parti som Miljöpartiet ­kastat in handduken, vem är det då som vunnit?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!