Problemen finns här och nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Har åldrandet på agendan. Foto: Scanpix
Har åldrandet på agendan. Foto: Scanpix

LEDARE

Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker stort. Det bevisade han när han i dag står värd för ett nordeuropeiskt toppmöte, Northern Future Forum. De nordiska och baltiska statsministrarna, förstärkta av Storbritanniens David Cameron,  träffas i Stockholm för att prata framtid – inte minst allas vår individuella framtid.
I centrum för statsministerns funderingar finns nämligen åldrandet. Och han tänker inte på framtiden som en bortglömd och vanvårdad gamling på något av Caremas vårdhem. I Reinfeldts värld handlar det om att arbeta, och arbeta länge.

Arbetslivet borde sträcka sig fram till 75 års ålder, och människor kan enligt statsministern byta "karriär" när de inte längre orkar med sitt arbete.

"När jobbet blir för tungt får jag väl jobba med något annat", säger han i Dagens Nyheter.

För LO-medlemmar är den genomsnittliga pensionsåldern i verkligheten mellan 60 och 62 år. För alla löntagare ligger den på 64 år.
Samtidigt är porten till arbetsmarknaden för dagen ungdomsgeneration trängre än någonsin. Det är den generation som enligt statsministern ska jobba så mycket längre.

Om Fredrik Reinfeldt vill rusta Sverige för de utmaningar han ser framför sig är det nog dags att komma ner på jorden, och ta itu med vardagens problem här och nu.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.