Ledare

Gud hjälper inte mot mässlingen

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Myt sprids bland föräldrar. Allt fler tvekar att vaccinera sina barn.
Myt sprids bland föräldrar. Allt fler tvekar att vaccinera sina barn.

LEDARE

I den amerikanska delstaten Texas mobiliserar föräldrar för rätten att inte vaccinera sina barn mot mässling. En av mammorna berättar för Sveriges Radio att vaccin är överflödigt eftersom "Gud behöver ingen hjälp". Visserligen är skeptikerna en lite grupp i USA men innan Donald Trump blev president gav han sitt stöd till vaccinationsmotståndarna när han hävdade att vaccinationsprogrammet är skadligt.

Men det är inte bara i USA som skeptikerna vinner mark, även i Sverige träder allt fler föräldrar fram som inte vill vaccinera sina barn.

Smittsam sjukdom

I Stockholm har minst två vuxna och fem barn smittats de senaste veckorna.

Mässling är en mycket smittsam visrussjukdom som är luftburen. Sjukdomen yttrar sig genom hög feber, utslag, infektioner i luftvägarna och i sällsynta fall kan den leda till inflammation i hjärnan. Att föräldrar avstår från att skydda sina barn beror många gånger på myten att vaccin leder till autism, eller att läkemedlet innehåller gifter.
Missuppfattningen har sin grund i en amerikansk studie som publicerade 1998 men som sedan visade sig vara falsk. Trots att flera omfattande studier har motbevisat påståendet så lever ändå lögnen kvar.

Föräldrar vet inte bäst

I Sverige har vaccin mot mässling ingått i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1971. Men kanske måste vården jobba mycket mer med informationsspridning till allmänheten. Bästa sättet att möta oroliga småbarnsföräldrar är genom upplysning. Speciellt i tider där faktaresistens och myter sprids snabbare än vinden via sociala medier.

De flesta föräldrar vill sina barn det bästa. Men i bland vet faktiskt inte föräldrarna själva vad som är bäst.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mässlingutbrott i Stockholm

Mässling

Vaccin

Sociala medier