ÅSIKT

Leos hjärta stod still i sex timmar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PRIVAT
Leo Wågberg med en av sina livräddare - Marcus Stålhandske.
LEDARE

De trodde att 15-åringen var död. När Leo Wågberg drogs upp ur vattnet hade han slutat att andas.
Fjällräddarna Marcus Stålhandske och Jens Göransson började ändå ge pojken hjärt- och lungräddning. Det hade gått över två timmar sedan Leo och hans kompisar hade kantrat med kanoten. När fjällräddarna hittade Leo låg han med ansiktet nedåt i den iskalla jämtländska Ånnsjön.
De försökte tömma pojken på vatten, men fick inga livstecken.
Ändå fortsatte Marcus Stålhandske och Jens Göransson sina livräddande insatser.

Hjärnan kyldes

Snart fick de hjälp av deltidsbrandmännen som också ryckt ut. Hela tiden var det någon av dem som gav den livlösa pojken hjärtkompressioner.
Det skulle ta sex timmar innan Leos hjärta började slå igen.
Pojken flögs till Trondheim för vård. När han kom fram till sjukhuset hade han en kroppstemperatur på 14,5 grader. Leo lades i respirator medan hans hjärna kyldes ner. Utgången var oviss, men efter tolv dygn i respirator vaknade han och bad sin mamma om glass.
I kväll får de frivilliga fjällräddarna och deltidsbrandmännen Svenska hjältars pris som årets skyddsänglar. Ni kan själva se dem ta emot priset i TV4 klockan 20:00. Jag lovar att det blir en känslosam prisutdelning.

Föll ihop

Det är fullständigt fantastiskt att Leo lever och att det finns människor som inte drar sig för att hjälpa till trots att oddsen är emot dem. Riktiga hjältar.
Den som drabbas av en hjärtstopp blir medvetslös inom 10-20 sekunder. Andningen upphör och sedan stannar hjärtat. Folk får hjärtstopp överallt. Magnus Sterns hjärta slutade slå när han stod som funktionär på barnens idrottsdag i Boo utanför Stockholm. Mitt i livet föll han plötsligt omkull livslös vid en dikeskant.

Just då joggade tv-profilen André Pops förbi. Han sprang fram och eftersom han kunde hjärt- och lungräddning tog han över. Med full kraft och raka armar räddade han livet på Magnus Stern med hjälp av hjärtkompressioner. Det finns hjältar där man minst anar det.

Ingen liten lort

I somras satt jag och fikade på Medborgarplatsen när en väldigt sliten man föll omkull framför mig. Genast sprang en yngre kille fram och påbörjade hjärt- och lungräddning. Han höll på ända tills ambulansen kom och sedan försvann han i vimlet. En anonym hjälte.
Vi på ledarredaktionen brukar normalt ställa krav på samhällets livräddare, på SOS alarm, ambulanssjukvården och sjukhusen. Men ansvaret för livsuppehållande insatser stannar givetvis inte där. Vi har alla ett ansvar när ett hjärta stannar.
Den plötsliga hjärtdöden är tjugo gånger vanligare än trafikdöden. Nästa gång kan ett liv hänga på dig och då får du inte backa undan. Anmäl dig till en livräddarkurs, den tar bara några timmar. Ladda ner en livräddarapp till mobilen. Bli en hjälte och ingen feg liten lort.