Trump verkar inte bry sig om Putins terror

Signalen till Ryssland är att de kan starta fler krig

Blir Donald Trump omvald som president i USA nästa år lär det skålas med vodka i Kreml.

Donald Trump sa i våras att han kunde avsluta kriget i Ukraina på 24 timmar. På sitt grandiosa sätt trodde han att det skulle vara enkelt att få Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin att komma överens.

Då var det många som skrattade.

Enligt Trump skulle Ukraina ge upp en stor del av den mark som Ryssland ockuperar i utbyte mot fred. Men en fred på Trumps villkor skulle bryta mot grunden för alla internationella relationer.

Framför allt går det emot allt som ukrainarna offrar sina liv för – att få tillbaka sina gamla gränser och att förbli en självständig nation. Det skulle också ge Putin signalen att han kan starta fler krig när han vill framöver.

Idag är det inte lika många som skrattar åt Trumps idéer längre. I stället stöder fler och fler honom.

Kaos i Washington

Den politiska röran i Washington den senaste veckan ger en skrämmande försmak av vad som kan hända om Trump väljs som president igen nästa år.

Först blockerade republikaner i den amerikanska senaten ett stödpaket på sex miljarder dollar till Ukraina. Sedan avsattes den amerikanska talmannen Kevin McCarthy i en politisk strid inom det republikanska partiet.

Orsaken bakom allt detta stavas Trump.

Åtalen biter inte

Det verkar inte spela någon roll för Trumps anhängare att han har försökt påverka valresultaten eller uppmanat till en statskupp. Han har nu så många rättsfall emot sig att det är svårt att hålla reda på dem alla.

Men inga rättsprocesser verkar påverka den teflonliknande presidentkandidaten.

I opinionsmätningarna leder han över andra republikanska kandidater. Allt pekar på att det blir Trump som partiet väljer att kandidera i nästa års presidentval.

Det är dåliga nyheter för Ukraina.

Iskall likgiltighet

Under sina valmöten använder Donald Trump USA:s stöd till Ukraina som ett politiskt vapen mot president Biden. Han påstår att Joe Biden sätter Ukraina före USA, och det budskapet börjar få gehör bland amerikanska väljare.

Trump och hans allierade vill minska eller helt avsluta stödet till Ukraina. Vad det skulle innebära för ukrainarna och för Rysslands roll i en framtida världsordning verkar de vara iskallt likgiltiga inför.

I Kreml har Putin anledning att vara nöjd med utvecklingen.

Blir världen farligare om Trump blir vald till amerikansk president nästa år? Och hur ska resten av världen hantera Ukraina om USA drar bort sitt stöd?

Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in tankar och frågor redan nu!

Denna chatt är stängd.

 • Jonna Sima
  5 okt 2023

  Tack för en givande chatt! Ha en fortsatt bra dag på er. /Jonna

 • 5 okt 2023

  Att Trump skulle önska ett starkare Ryssland är ju bara nonsense. Däremot så kritiserade han ju övriga natoländers engagemang då han önskade ytterligare utgiftskrav som gick till Natos försvar. Vilket naturligtvis är helt rimligt då USA inte längre har råd att vara hela världens storebror. Ska Nato stå upp mot ”drakarna” i öst så lär de stå enade, vilket även inkluderar Sverige när Turkiet släpper in oss.

  Lars

  Jag tror att det finns anledning till att oroa sig för Trumps inställning till Ryssland. Om han inte markerar mot det olagliga kriget i Ukraina lär han inte göra det nästa gång heller. Och då ligger det i tangentens riktning att vi har en ny världsorning framför oss.

  Jonna Sima
 • 5 okt 2023

  Varför skulle Trump gulla med Putin? Jag vill mena att allt handla om trycket omvärlden ställer på despoter som Putin. Klimatavtalet exempelvis rev Trump upp till följd av att världens i nuläget största klimatbov Kina fick en ”räkmacka” vid den senaste klimatmötet, trots att det är världens snart rikaste nation. Vilket i mina ögon är högst förståeligt. Jag tror knappast att Trump har något intresse av att vare sig göda kineser eller ryssar. Han vill snarare att de ska ”tävla” under lika villkor som den civiliserade (kommunistfria) västvärlden.

  Lars

  Jag tror att man inte ska underskatta dessa auktoritära ledares fåfänga. De gillar mer än de flesta att spegla sig i andra människor med makt. Det är det enda språk de begriper. Vem har mest makt, pengar, vackrast fru osv. Det är viktigare än demokratiska principer och sådant jadajada för dessa män.

  Trump tycker det är spännande med diktatorer för att han beundrar dem till viss del, är min känsla.

  Jonna Sima
 • 5 okt 2023

  Kan Trump bli vald till president om han sitter i fängelse? Om så är fallet, kan han då benåda sig själv?

  Kari Tuomi

  Tydigen kan han det. Hörde professor Dag Blank ha en utläggning om detta. Och att han i så fall skulle kunna benåda sig själv. It's a mad world.

  Jonna Sima
 • 5 okt 2023

  USA är ett motsägelsefullt land. Överlägset vad gäller antalet nobelpristagare. Samtidigt underutvecklat vad gäller både politiska representanter och väljarkår. Hur kan "vanliga" människor tro att Trump kommer att göra deras liv bättre? Ja, världen blir en farligare plats med Trump som president. Putin kommer att tillåtas göra vad han vill och motvikten NATO läggs förmodligen ned. Dags för Europa att agera för ett eget gemensamt försvar i stället för NATO.

  Förundrad

  Verkligen, det är därför många, inte minst vi svenskar, är så fascinerade av USA. Det är ett land som är larger then life samtidigt som de har en bråddjup misär.

  Jag tror att Nato-samarbetet kommer att överleva Trump. Men Europa har nog vaknat fem i tolv och insett att vi kan i värsta fall stå rätt ensamma i framtiden. Men en opålitlig och maktfullkomlig granne i öst (Ryssland), som har en ännu mer nyckfull granne ännu österut (Kina). Så du har rätt i att Europa måste rusta sina försvarsmakter. Men om vi ska ha en EU-armé som Macron drömmer om är jag osäker på, i alla fall just nu.

  Jonna Sima
Följ ämnen
Ukraina

Följ ämnen i artikeln