Kristersson måste be svenskarna om ursäkt
Statsministern lever i en parallell verklighet
Innanför Tidö slotts trygga murar, med whiskyglaset i hand, ordnade det sig för Ulf Kristersson. Ett långt avtal skrevs, med tankar som aldrig tänkts förut, storslagna idéer och visioner för Sverige. Efter år av längtan flyttade Ulf Kristersson in i Sagerska palatset.
Sedan kom verkligheten och spökade.
Nu tycker två av tre svenskar att regeringen sköter sitt arbete ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt”, enligt en ny undersökning gjord av Sifo för Expressen. Bland Tidö-partiernas egna väljare är tre av tio missnöjda.
De generösa vallöftena gick inte att genomföra. Regeringen fick aldrig igenom någon stor sänkning av bensin- och dieselpriserna. Kommuner och regioner kommer behöva skära ner i välfärden. Det blev inget elprisstöd till 1 november som utlovat – de pengar som bjuds kommer först nästa år, går bara till södra Sverige och lär betalas ut i kontanter till många hushåll.
För många betyder det sena – eller uteblivna – elstödet att pengarna inte räcker till varken klappar eller julmat. Nedskärningarna i välfärden betyder att mor- och farföräldrar inte får den omsorg de behöver. Mindre pengar till kommunen betyder att barnen får färre lärare och stökigare lektioner.
Kristersson borde be svenska folket om ursäkt.
Den dåvarande oppositionen behandlade valrörelsen som en lek. Debatterna blev en tävling, löftena en del av spelet. Det viktiga var att Ulf Kristersson vann – allt annat underordnades.
När två tredjedelar av befolkningen nu underkänner regeringen vägrar statsministern ta in det. På en pressträff får Kristersson frågan om brutna löften. Han snäser att han ”verkligen inte” ljugit, utan att han bara lovade att ”komma med ett besked” om elstödet innan den 1 november.
– Det rör 55 miljarder kronor och är inget som görs i en handvändning som många säkert förstår, sa Kristersson om krisstödet.
Det är inte den uppfattning resten av befolkningen hade. Men Ulf Kristersson är så övertygad om sin egen succé att han inte hör kritiken.
Det mogna hade varit att erkänna att det inte gick som han hade tänkt sig, och agera utifrån det. Samarbeta med oppositionen och genomför deras förslag om att låta folk vänta med att betala elräkningarna tills stödet har kommit.
Men det kommer förstås aldrig hända.
I det Sagerska palatset sitter Ulf Kristersson och gottar sig i sina briljanta idéer. Utanför pågår verkligheten.