Ledare

Trumps världsbild är lik jihadisternas

Av: 

Somar Al Naher

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Man kan inte kalla USA:s nya lag för annat än rasistisk. Oavsett om du är fotbollsspelare, forskare eller författare: är du född i ett muslimskt land hindras du från att resa in i USA.
I fredags drev Donald Trump igenom en lag som stoppar medborgare med ursprung i Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen från att resa in i USA. Undantagna är länder där Trump har ekonomiska intressen, som Saudiarabien.

Får inte åka hem

Tusentals människor har redan drabbats. En syrisk kvinna med giltigt visum landade på flygplasten i Chicago i helgen för att hälsa på sin sjuka mamma. Hon hann knappt kliva av planet innan hon stoppades och tvingades vända.
En annan kvinna med iranska rötter, som bott och arbetat i USA i flera år, befann sig på ett kort besök i Iran när lagen klubbades igenom. Nu får hon inte åka tillbaka till sitt hem i South Carolina. På Facebook skriver hon undrande vad hon ska göra med sin hund som väntar på henne. Hon undrar vad hon ska säga till sin arbetsgivare. Till och med hennes bil står parkerad vid flygplatsen i USA.

Berör tusentals svenskar

Trumps politik bygger på idén att kristna och muslimer inte kan leva tillsammans. Det är samma världsbild som de militanta jihadisterna sprider. De som råkar illa ut är vanliga muslimer som faller offer för både terroristernas attacker i Mellanöstern och utvecklingen i USA och väst.

Vi har redan sett att ord leder till handling. Hatbrotten mot muslimer i USA ökade med 67 procent, enligt statistik från den federala polisen FBI. Det är den största ökningen sedan 11 september 2001.

Beslutet berör även hundratusentals svenskar med dubbla medborgarskap som riskerar att diskrimineras.

Utrikesministern Margot Wallström meddelade sent igår kväll att hon kallat upp USA:s diplomat till UD för att ta reda på hur beslutet påverkar svenska medborgare. Hon sa också att resten av världen måste "hålla ihop och reagera”. Sverige har en lång tradition av att stå upp mot rasistiska strukturer.

Det vi trodde var historia

I sitt jultal från 1977 sa Olof Palme: "Apartheid är en unik form av ondska. Det är den enda form av tyranni som brännmärker en människa ända ifrån födseln på grund av hennes hudfärg. Barnets öde avgörs i samma ögonblick som befruktningen äger rum."
Att göra skillnad på människor utifrån ursprung väcker obehagliga minnen från ett USA och en värld vi trodde var historia.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps inreseförbud

Apartheid

Donald Trump

Margot Wallström

Mellanöstern

Sverige

Iran