Mejla

Anders Lindberg

Hur mycket Bali tål Kristersson?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I fredags avslöjade Dagens Nyheter att UD misstänker att signalspaning från främmande makt kan ha använts för att få fram uppgifter och misskreditera den liberale ledarskribenten och säkerhetspolitiske experten Patrik Oksanen.
Om det stämmer är det en oerhörd skandal.

I mitten av februari kom Oksanen överens med UD om att han skulle få intervjua människorättsaktivisten Olga Skripnuk från Krim under hennes besök i Sverige. Bara 23 timmar senare begärde den högerpopulistiska och SD närstående nättidningen Nyheter idag ut just Patrik Oksanens mejl från UD.

Nyheter idag har fått återkommande kritik för att stå nära Putin och grundaren Chang Frick har haft uppdrag för Kremls propagandakanal RT.

När Oksanen en månad senare publicerade intervjun och skickade ut länken på Twitter fick han svar från den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali - efter bara 18 minuter.

”Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparant om du sagt att intervjun i fråga såldes in av UD”, skrev Bali och publicerade den mejlkonversation som Nyheter idag begärde ut en månad tidigare.

Ljög för DN

Först ljög Bali för Dagens Nyheter om hur han fått Oksanens mejl. Senare erkände han att Chang Frick gett dem till honom.

Försvarsminister Peter Hultqvist var inte nådig i sin kritik av Hanif Bali.

- Det är väldigt anmärkningsvärt att man gör sig till en nyttig idiot i det här fallet och att det avslöjas att en riksdagsledamot från ett etablerat och demokratiskt parti har direkta kontakter med högerextremister, sa Peter Hultqvist till DN.

Via sociala medier meddelade Bali i går kväll att han avgår ur Moderaternas partistyrelse och slutar twittra. Men han tänker fortsätta som riksdagsledamot och är toppkandidat i höstens val. Han lovar även att vara aktiv på Facebook.

Mediemanöver

Frågan om varför han från början deltog i en operation med syftet att sänka Patrik Oksanens intervju med människorättsaktivisten Olga Skripnuk förblir obesvarad. Liksom frågan om hur djupt hans samarbete med Chang Frick och Nyheter idag egentligen är.

Kanske ska avgången från partistyrelsen mest ses som en mediemanöver, ett försök att få tyst på kritiken. Det väsentliga, riksdagsplatsen och fancluben i sociala medier, har han ju kvar.

Frågan är hur mycket av valdebatten Ulf Kristersson tänker sig ska handla om Hanif Bali?

Så länge han sitter kvar i riksdagen lär det nog bli en hel del.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Putin älskar sina nyttiga idioter i väst

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Hultqvist

Hanif Bali

Patrik Oksanen

Ulf Kristersson

Ryssland