ÅSIKT

Rasismen hotar Sveriges framtid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andreas Hillergren
Demonstration mot rasism och nazism i Malmö.
LEDARE

– Här har vi lyckats rekrytera kompetenta personer som brinner för jobbet och fungerar alldeles utmärkt. Så upplever de att de nästan inte står ut att bo i Avesta.

Så säger Roger Lindberg, verksamhetschef på folktandvården i Avesta, till Dala-Demokraten. Två av Lindbergs kollegor – Sara och Jasmin – har arbetat som tandläkare i några månader. Men de funderar redan på att lämna den lilla staden i södra Dalarna.

Varför?

Den rasism de möter av patienter och ortsbor tar knäcken på dem.

Sara och Jasmin vittnar om folk som skriker ”jävla apa” efter dem på stan, om patienter som säger att de ”luktar curry”, om andra patienter som vill byta tandläkare, som frågar varför de talar så dålig svenska.

Nu har Folktandvården i Avesta beslutat om nolltolerans mot rasism. Patienter som inte kan uppföra sig kommer man helt enkelt slänga ut.

Det handlar förstås om solidaritet, men inte bara. Om Sara och Jasmin faktiskt lämnar Avesta kan det få stora efterverkningar för verksamheten. Nästan hela Dalarna har tandläkarbrist och långa köer. Det är bara genom rekryteringar utifrån situationen lättat upp.

Likadant ser det ut i apoteksbranschen. Här råder också skriande brist på kompetent arbetskraft, och även här möter de anställda rasism. Apoteken larmar om hur apotekare och receptarier kallas vidriga saker, hur anställda som bär slöja trakasseras, hur kunder vägrar bli hjälpta av svarta. En av landets apotekskedjor har nu tvingats informera sina anställda om att de kommer polisanmäla alla kunder som beter sig rasistiskt, berättar SVT.

Sådant här händer inte i ett vakuum.

Nätet hatgölar har i åratal byggt en sorts gemenskap kring hat och misstänkliggöranden. Normaliseringen av högerextrema partier och den allt hårdare retoriken mot invandrare och flyktingar gör att vi långsamt vänjer oss. Fördomarna har adlats och hittat sin väg in i våra vardagssamtal. Det som förr var ett mummel är nu prat, och i vårt tilltagande klimat av förakt för det som är annorlunda vädrar rasismen morgonluft.

Till slut drabbar det tandläkare, apotekare, vanliga människor som behöver få sina tänder lagade eller få tag i sina mediciner. Rasismen kringskär människors frihet, men främlingsfientligheten är också ett gift som får samhällen att ruttna inifrån.

Vardagsrasismen måste bekämpas - genom polisanmälningar eller nolltolerans - men även dess orsaker.

Varje strategi mot främlingsfientlighet måste börja i en politik för att hålla ihop samhället.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Avesta

Rasism

Apotek