M och KD lägger krokben för Lööf

C-ledaren borde ha fått sonderingsuppdraget

avJonna Sima

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: urb / AFTONBLADET / 4216
Splittringen inom Alliansen ökar.

Ytterligare en allvarlig spricka i Allianssamarbetet avslöjades på måndagen. Ekot var först med att rapportera att Moderaterna och Kristdemokraterna lägger krokben för Annie Lööfs möjligheter att få sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén.
I förra veckan meddelade Liberalernas Jan Björklund att han tyckte Centerledaren borde få sonderingsuppdraget efter Ulf Kristerssons och Stefan Löfvens misslyckade försök. Enligt Björklund blev det "än tydligare" att det var Annie Lööf som skulle ha rollen efter talmannens gruppterapimöten med de fyra regeringskonstellationer i förra veckan.
Men Kristersson och Ebba Busch Thor tyckte uppenbarligen annorlunda.
Det har nu passerat två månader efter valet och det enda som egentligen blivit tydligare sedan dess är att Allianssamarbetet verkligen inte mår bra. Moderaterna och Kristdemokraterna har seglat iväg åt ett håll, Centerpartiet och Liberalerna åt ett annat.

Osannolikt att C och L ändrar sig

Ändå meddelade talmannen att Ulf Kristersson återigen får uppdraget att bilda regering. På måndag ska M-ledarens förslag läggas fram och en omröstning i riksdagen kommer att ske under nästa vecka.
Frågan är varför talmannen och Ulf Kristersson tror att svaret från Liberalerna och Centerparitet kommer att bli annorlunda än sist?

Andreas Norlén påstod under morgonens presskonferens att han fått indikationer om att partier har velat få de regeringsförslag som Ulf Kristersson presenterade på sin facebooksida för några veckor sedan mer preciserade.

Kristersson kallade förslagen för 3-2-1 och menade att han ville bilda en borgerlig regering med antingen bara Moderaterna eller med de partier som kan tänkas ingå i den. En sådan regering skulle alldeles oavsett bedriva Allianspolitik, menade Kristersson, som utelämnade den viktigaste informationen: att en sådan regering också måste kunna acceptera ett stöd från Sverigedemokraterna.
På den punkten är det osannolikt att Centerpartiet eller Liberalerna skulle ha ändrat sig.

Behöver inte ens ha dåligt samvete

Om Annie Lööf i stället fått sonderingsuppdraget i dag hade hon blivit tvungen att visa ledarskap och kompromissvilja. Det är enkelt att säga nej till allt, men i Sveriges kanske svåraste parlamentariska situation någonsin är det inte läge att göra det enkelt för sig.

I slutändan kokar det ned till att Centerpartiet måste välja mellan en regering där antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna ingår i underlaget. För ett liberalt parti borde inte det vara svårt.
Annie Lööf behöver inte ens ha dåligt samvete för att lämna Allianssamarbetet. Det steget har Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor redan tagit. I morse kapade de banden helt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM