Mejla

Ingvar Persson

Baudin ger röst åt jämställdheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: RICKARD NILSSON / TT
Tobias Baudin.

Med stor majoritet valdes i går Tobias Baudin till ordförande i fackförbundet Kommunal. Det är utan tvekan ett av de viktigaste uppdragen i hela den svenska offentligheten.

Viktigt därför att Kommunal måste vara jämställdhetens röst på arbetsmarknaden. Det är en röst som behövs.

Rätt till heltid

Beräkningar som LO gjort visar att om vi tar hänsyn till den verkliga arbetstiden – och det måste vi i rättvisans namn göra – tjänar arbetarkvinnor i Sverige 17 860 kronor i månaden, före skatt. Det är bara 73 procent av vad män tjänar.

Någon måste stå upp för högre löner, men också för rätt till heltid.

Uppdraget som ordförande i Kommunal är också viktigt därför att förbundet behövs som jämställdhetens röst i arbetarrörelsen. I en tid när männen från IF Metall har tyngre poster än någonsin behövs fler perspektiv.

Arbetet mot orättvisor handlar om både klass och kön, och om etnicitet också för den delen.

Som ordförande i Kommunal har Baudin dessutom en nyckelroll i kampen mot klyftorna i samhället.

Just nu är det många som ropar på enklare jobb, och lägre löner. Borgerliga politiker vill till och med lagstifta om saken.

Måste få mer betalt

Samtidigt finns befogade krav på lönelyft, inte minst för yrkesgrupper i välfärden. Lärare och sjuksköterskor måste få mer betalt, liksom socialsekreterare.

Kommunals uppdrag är att se till att det inte sker på bekostnad av undersköterskor, vårdbiträden eller skolkökspersonal. Eller att välfärden blir en ny låglönemarknad och scenen för privata övervinster.

I sitt avskedstal talade den avgående ordföranden Annelie Nordström om en svår tid för förbundet. Den tiden är nog inte över. Kongressombuden gav Tobias Baudin uppdraget att återvinna medlemmarnas förtroende för sitt fackförbund.

Det är förutsättningen för allt det andra.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM