Mejla

Anders Lindberg

Hälften av väljarna är kvinnor, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: NATANAEL JOHANSSON
DYSTRA SIFFROR Socialdemokraterna har 26,7 procent av väljarna – men tittar man närmare på senaste Sifo-mätningen har Stefan Löfven allvarliga problem. Väljare under 50 och kvinnor skyr partiet. Bilden är från Stefan Löfvens valturné 2014.

Vi pratar inte om den längre.

S-krisen.

Men att Sveriges största parti, som regerat längre än någon annan, bara skrapar ihop drygt var fjärde väljare är faktiskt pannkaka.

I går kom en ny Sifomätning som visar på några av problemen.

På ytan är den glädjande.

Socialdemokraterna går upp till 26,7 procent. Moderaterna och Sverigedemokraterna går ner och KD åker som vanligt ut.

Yngre och kvinnor

Men tittar man lite närmare på siffrorna har Stefan Löfven allvarliga problem. I Stor-göteborg får han bara 21,2

procent och i Storstockholm 21,8. Och, som Göteborgsposten konstaterar, det är väljare under 50 år och kvinnor som skyr partiet.

Pratar man med personer inom Socialdemokraterna lyfter de gärna fram hur höstens omsvängning i flyktingfrågan hejdade tappet till SD och att den nya hårda linjen lyfter S i opinionen. Det är förmodligen riktigt.

Socialdemokraterna har fått mycket kritik för att de i höstas dröjde för länge med att anpassa flyktingpolitiken till en ny verklighet. Men nu har pendeln slagit över alldeles för långt.

Förfärligt omodern

Det partiet försöker göra är att vinna tillbaka traditionella S-röstare som förväntar sig en stark välfärd samt ordning och reda i frågor som flyktingmottagande, skola och försvar. Dessa väljare är överrepresenterade på mindre och medel-

stora orter och de är ofta män.

Baksidan av strategin är att den är så förfärligt omodern. Den signalerar en tillbakagång till ett politiskt landskap med stark klassröstning och väljare som lojalt håller sig till höger-vänsterskalan.

För Socialdemokraterna hade det nog varit bättre om verkligheten såg ut så. Men det gör den inte.

Ungefär hälften av befolkningen bor i något av storstadsområdena och majoriteten av S-väljarna är kvinnor. Dessutom är människor notoriskt ombytliga och röstar i allt högre utsträckning efter andra värdeskalor än höger-vänster.

Erkänn problemet

Nyckeln är att göra både och. Flyktingpolitiken behöver bli mer mänsklig utan att regeringen tappar kontrollen. Fler

spännande S-företrädare måste visa framfötterna utan att Anders Ygeman och Peter Hultqvist hålls tillbaka. Man måste älska storstäderna utan att glömma resten.

Första steget för att lösa ett problem är att erkänna att det finns.

Att peka med hela handen räcker inte.

avAnders Lindberg

Publicerad: