Mejla

Eva Franchell

Högern har hittat en ny tjänstestab

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ARKIVBILD
Hembiträden i Stockholm på marsch för bättre villkor 1 maj 1935.

Moderata Lena Adelsohn Liljeroth vill gärna ha full service.

På nyhetssajten News55 försvarar hon historiens piga och menar att hon i själva verket var en kvinnlig företagare.

Visserligen fick hon jobba 16 timmar om dagen utan vila. När drängarna och husbonden vilade middag var det hon som förberedde nästa måltid. Det var pigan tog hand om djuren, mjölkade, städade, tvättade, slaktade, vävde, sydde och när natten kom fick hon dela utdragssoffa med en annan piga.

Under två veckor på hösten kunde hon byta jobb.

Helt livegen 50 veckor/år

– Kvinnligt företagande har alltid funnits och pigan var inte alltid den hunsade och förtryckta kvinna som vi fått lära oss, menar Lena Adelsohn Liljeroth och vi undrar var företagandet kommer in? Pigan var ju helt livegen 50 veckor om året.

Lena Adelsohn Liljeroth vurmar också för hembiträdet som i städerna fick ”en ny frihet”. Och jodå, i stadslägenheterna kunde hon utöva alla sina husliga talanger från tidig morgon till sen kväll.

I Adelsohn Liljeroths värld var dessa lågavlönade hembiträden egentligen kvinnliga entreprenörer vars verksamhet krossades av socialdemokratins krav på reglerade arbetstider och anständig lön.

Men var det något som krossades var det snarare överklassens dröm om evig uppassning. Lena Adelsohn Liljeroth skriver inte om historien för att ge kvinnor upprättelse, hon vill ha moderna pigor.

Vill ha uppassning

Högerdebattören Patrik Engellau tycker att hundratusentals lågutbildade migranter skulle kunna ta jobb som tjänare i de svenska hemmen. Han tillstår dock att det kan vara komplicerat att leva tätt inpå sina tjänare.

– Det är lätt att hetsa upp sig och bli irriterad.

Högerns pigdebatt låter som en svunnen värld, men den drivs av en överklass som fortfarande vill ha uppassning och som har hittat en ny grupp människor de kan utnyttja.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM