Mejla

Eva Franchell

Porr kan orsaka dåliga sexvanor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skådespelerskan Pamela Anderson är trött på att bli behandlad som en porrstjärna i sängen. Hon vill se en sensuell revolution – och ber fansen titta mindre på porr.
Foto: AP
Skådespelerskan Pamela Anderson är trött på att bli behandlad som en porrstjärna i sängen. Hon vill se en sensuell revolution – och ber fansen titta mindre på porr.

LEDARE

17 oktober 2016

Porrkonsumtion

Det är inte roligt att bli smiskad, slagen och kallad fula saker.

Skådespelerskan Pamela Anderson är trött på att bli behandlad som en porrstjärna i sängen. Hon vill starta en sensuell revolution och ber fansen att titta mindre på porr.

– En sensuell revolution handlar om intimitet och bättre sex, säger hon till New York Post.

– Vi är inte pryda, vi snackar inte om att folk ska sluta att ha sex - de ska ha bättre sex.

Enligt svenske folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) ska folk också ha mer sex. Den sexuella aktiviteten går ner både i Sverige och i USA. En amerikansk undersökning visar att 90-talisterna har minst sex av alla unga sedan 1920-talet.

Det är verkligen dystert.

Gabriel Wikström sjösatte i somras en stor undersökning av våra sexvanor. Den har förminskats och förlöjligats, men det motståndet säger väl mer om de pryda kritikerna. Om den sexuella aktiviteten går ner är det allvarligt och bör undersökas. Det handlar om fortlevnad och lust. Frågan är varför vi slutar att ligga.

En del menar att vi stressar för mycket, andra att sexualiteten flyttat över till nätet. Och medan ungdomar har mindre sex ökar faktiskt konsumtionen av nätporr. Genomsnittsåldern när pojkar börjar titta på porr ligger i dag på 11,5 år. En av tio killar tittar på porr varje dag.

Låt en haverikommission utreda porrens skadliga verkan, krävde en rad företrädare för organisationer och politiska partier på DN Debatt i helgen. Porr är inte sex, skrev de. "Porr är en mångmiljardindustri som samarbetar med multinationella storföretag för att kunna fortsätta prångla ut kvinnoförakt och rasism."

Så är det. Den sexualitet våra 11-åriga pojkar möter på nätet handlar om gruppvåldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring av kvinnor. Det är den bilden de tar med sig när de så småningom ska närma sig en partner.

Kvinnosjukvården i Skåne larmar om en ökande trend. Unga kvinnor söker vård för att få sina underliv stympade. De vill ta bort de inre blygdläpparna för att de tror att underliv ska se ut som i porrfilmer.

Spridningen av kommersiell nätporr ökar lavinartat och den påverkar unga människor i sina känsligaste år. Vi behöver en sensuell revolution och gärna en pornografiutredning.

Om vi ska diskutera dåligt sex kommer vi inte undan porren.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.