Eva Franchell

Filippa Reinfeldt får inte släppa fram SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SIKTAR PÅ FINASTE POSTEN Moderaterna i Stockholms län förlorade över åtta procent av väljarstödet. Att Filippa Reinfeldt ändå kan sitta kvar är obegripligt.
SIKTAR PÅ FINASTE POSTEN Moderaterna i Stockholms län förlorade över åtta procent av väljarstödet. Att Filippa Reinfeldt ändå kan sitta kvar är obegripligt.

29 SEPTEMBER 2014. SD:s vågmästarroll

Det pågår en maktkamp i Stockholms läns landsting.

Moderaterna störtdök i landstingsvalet och förlorade över ­åtta procentenheter av väljarstödet. Ändå kan Filippa Reinfeldt sitta kvar och nu siktar hon på den allra finaste posten som finanslandstingsråd.

Hon kommer sannolikt att ­regera med Sverigedemokraterna som vågmästare. Över hela landet får rasisterna nu inflytande i kommuner och landsting. Det är oroväckande.

Orättvis sjukvård

Om Filippa Reinfeldt dessutom släpper fram Sverigedemokraterna blir det direkt provocerande. Stockholm är det moderata skyltfönstret och där skulle hon visa att det är okej att ge SD inflytande.

Normaliseringen skulle gå med expressfart.

Välkomna till Stockholm, här är det rasisterna som avgör vem som får vård.

Nu har väl stockholmarna ­redan vant sig vid att sjukvården är orättvis. Under Filippa Reinfeldts tid som sjukvårdslandstingsråd har den rika innerstaden fått fler vårdcentraler för i grunden friska patienter medan de riktigt sjuka tvingats köa på akuten.

Satsar på lyxsjukhus

I Stockholm har vården av cancersjuka barn kollapsat. De svårast sjuka barnen har fått åka till andra landsting för att få den livsviktiga vård de har rätt till. I Stockholm kan födande kvinnor bara hoppas på en förlossningsplats. Här får gamla och multisjuka ligga och vänta i korridorerna.

Filippa Reinfeldt har valt att i stället lägga pengarna på ett lyxsjukhus där färre patienter kommer att beredas plats.

Det är ofattbart att Moderaterna kan sitta kvar. Det är obegripligt att Filippa Reinfeldt som slumpade bort Serafens vårdcentral ens kan komma på tal som finanslandstingsråd.

Det är ännu oklart om trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm kan hålla sig kvar i den interna moderata maktkampen. Hans största bedrift är annars att han byggde spårvägen mellan varuhusen NK och Åhléns i Stockholms absoluta centrum. Han har samtidigt varit ­internationell spårvägslobbyist och kanske är det därför tunnelbanan nu brakar samman.

Behöver stabilitet

Stockholm är på väg mot konkurs när både sjukvården och kollektivtrafiken redovisar stora förluster. Det är inte klokt att ens borgerliga väljare kunde rösta på Alliansen i det här landstinget.

Stockholm behöver ett blocköverskridande och stabilt styre som får ordning på vård, trafik och ekonomi. Ett samarbete som dessutom kan hålla rasisterna på avstånd.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln