ÅSIKT

Attendo låter gamla sitta inne på hemmet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: I går avslöjade Aftonbladet hur ett vårdboende som drivs av Attendo i Linköping struntat i de äldres promenader.
LEDARE

Vilken människa står ut med att inte få andas frisk luft, känna vinden blåsa i håret eller uppleva solen värma huden på flera veckor? I går kunde Aftonbladet avslöja hur ett av Attendos vårdboende i Linköping struntade i 1 648 promenader under två månaders tid.

Det är inte bara omänskligt - det påminner dessutom om ett fängelse.  Eller det är ännu värre än fängelse. Enligt svensk lag har intagna på kåken rätt till minst en timmes promenad per dag.

För få anställda

Attendo-skandalen uppdagades efter att flera anställda slagit larm till kommunen. Personalen upplevde att de var för få och inte hann med det företaget lovat att göra.

Och mycket riktigt när kommunen granskade Attendos verksamhet under januari och februari i år fann man allvarliga brister. 

Nu vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Linköping riva upp kontraktet med riskkapitalägda Attendo.

– De har tjänat miljoner på att bryta mot avtalet genom att dra in på personal, säger Lena Micko, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping.

Det är bra att S och V sätter ner foten men de borgerliga partierna - som är i majoritet och styr kommunen - är betydligt mer försiktiga. Deras förslag på åtgärder är bland annat ett vite på 42 480 kronor.

Tjänat på neddragningar

Oppositionen i Linköping kallar det för "en droppe i havet" i relation till den vinst som Attendo har gjort. Tjänstemannen på kommunen som ansvarar för tillsynen menar även han att summorna är för låga där en utebliven promenad innebär ett vite på 20 kronor.

– En timme schemalagd tid för en i personalen kostar ju betydligt mer än de 20 kronor som Attendo kan få betala i vite. Så om man vill vara cynisk så har ju företaget tjänat på sina neddragningar. Utslaget på ett år kan det handla om miljonbelopp, säger han till Aftonbladet.

Kopplingar till Moderaterna

Frågan är varför Moderaterna inte vågar ta i med hårdhandskarna mot Attendo? Partiets band till företaget är känt sedan tidigare. Attendo AB:s koncernchef Henrik Borelius var mellan år 2010 och år 2012 regeringens rådgivare i Välfärdsutvecklingsrådet.

Och det går stålande för Attendo AB. I fjol omsatte bolaget 8,5 miljarder kronor, och ökade sin vinst med 32 procent mellan 2011 och 2013 till 738 miljoner kronor.

Det är ovärdigt att äldreomsorgen fortsätter att vara en kassako för riskkapitalbolag samtidigt som gamla inte garanteras något så självklart som en daglig promenad.

ARTIKELN HANDLAR OM