ÅSIKT

Musharraf – härskare i kostym och uniform

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: När Pakistans president Pervez Musharraf träffade Göran Persson på Harpsund hade generalsuniformen lämnats hemma.
LEDARE

Pakistans president Pervez Musharraf uppträdde i kostym vid gårdagens pressträff på Harpsund. Generalsuniformen hade lämnats hemma. Musharraf, som

nyligen bytt ut

landets premiärminister och belönats med stigande kurser på börsen i Karachi, är i Sverige för att förbättra de ekonomiska relationerna mellan länderna.

Möjligen finns också kommande vapenaffärer med i bakgrunden.

Musharraf, som styr landet sedan den oblodiga kuppen 1999, är en av världspolitikens nyckelpersoner.

Inte minst efter den 11 september 2001.

Främsta allierade

Tillsammans med USA var Pakistan den afghanska motståndsrörelsens främsta allierade under kriget mot den sovjetiska ockupationen. Det var med stöd av den pakistanska säkerhetstjänsten som talibanregimen kunde ta makten i Kabul.

Pakistans säkerhetstjänst har också bidragit till att motståndet mot det indiska styret i Kashmir fått allt starkare inslag av religiös fundamentalism. Tillsammans med den indiska regeringens vägran att tala med mer moderata ledare är det en av orsakerna till en allt oförsonligare konflikt som så sent som i går dödade 11 personer.

Både Indien och Pakistan genomförde 1998 provsprängningar av kärnvapen, och rustningen fortsätter.

I Pakistan finns alltså precis det den amerikanska armén förgäves sökt i Irak, inflytelserika islamistiska fundamentalister och kärnvapen.

Efter den 11 september valde Musharraf dock att alliera sig med USA.

I kriget mot talibanerna använde amerikanskt flyg baser i Pakistan, med omfattande och blodiga upplopp som följd. Muslimska organisationer förbjöds och 100-tals koranskolor stängdes. Dessutom rensades islamistiska officerare ut från armén och säkerhetstjänsten.

Alliansen innebar en kalkylerad politisk risk. Förmodligen anser Musharraf att den var värd att ta. Som allierad i kampen mot terrorismen slipper han numera närgångna frågor om landets kärnvapenprogram eller om läget i processen för att återinföra demokrati.

Dessutom har förhållandet till

Indien förbättras.

Försiktig fredsprocess

Sedan drygt ett år tillbaka pågår en försiktig fredsprocess. I januari möte Musharraf Indiens dåvarande premiärminister Vajpayee i Delhi, det första mötet på den nivån på tre år. I nästa månad ska utrikesministrarna träffas i New Delhi.

I mars besökte det indiska cricketlaget. Matchen är det första sedan 1989. Indien vann.

Avspänningen gör att risken för ett kärnvapenkrig i Sydasien minskar, och världen drar en suck av lättnad.

Vad det innebär för befolkningen i Kashmir är mer osäkert, liksom hur Pakistan ska hitta tillbaka till demokrati. Pervez Musharraf fortsätter i alla fall att obesvärat byta mellan gårdagens kostym och den mer vana generalsuniformen.

IP