ÅSIKT

Tystnadens tyranni i Amerikas försvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

En läkare i det amerikanska försvaret skulle förflyttas till en ny tjänst på en ny ort. I samma veva drabbades hennes flickvän sedan elva år av cancer. Läkaren bad att få skjuta upp flytten i ett halvår, för att kunna vara med sin flickvän under hennes sista månader i livet.

Försvarsmakten sa bestämt nej. Inte nog med det, den gav dessutom läkaren sparken och tvingade henne att betala tillbaka de 200 000 amerikanska dollar som hennes medicinutbildning hade kostat.

Så behandlas homosexuella i det amerikanska försvaret. Regeln ”Don’t ask, don’t tell” innebär att ingen frågar dig om du är homosexuell när du tar värvning. Men om någon kommer på dig med att vara lesbisk eller bög, det räcker med att du håller någon av samma kön i handen eller skickar ett alla hjärtans dag-kort, åker du ut direkt.

Det amerikanska försvaret är pressat. Nyligen kallades 5 674 reservister in för tjänstgöring i Afghanistan och Irak. Samtidigt avskedar försvarsmakten 1 000 personer om året, eftersom de avslöjats som lesbiska och bögar.

Det är en vansinnig cocktail av homofobi och resursslöseri som också den amerikanska opinionen reagerar mot. Undersökningar visar att 79 procent av amerikanerna tycker att öppet homosexuella ska få tjänstgöra i försvaret.

I går besökte Sharra Greer Pridefestivalen i Stockholm. Hon jobbar för Servicemembers Legal Defence Network, som ger juridiskt stöd till homosexuella i den amerikanska försvarsmakten. Dagligen möter hon försvarspersonal som på grund av ”Don’t ask, don’t tell” tvingas in i det gränsland mellan tystnad och lögn som brukar kallas tystnadens tyranni.

Försvarets tydliga avståndstagande från homosexualitet innebär en grogrund för trakasserier, hot och våld. Åtta av tio amerikanska försvarsanställda har bevittnat homofoba trakasserier. En av tjugo har sett fysiskt våld mot homosexuella. Under 1990-talet mördades två homosexuella rekryter av andra rekryter.

Homofobin inom det amerikanska försvaret får konsekvenser även för Sverige. Från och med i år är utlandstjänstgöring obligatorisk för svenska officerare. Cirka 1 000 svenskar är i nuläget placerade utomlands, ofta under amerikanskt befäl.

Ingen svensk militärpersonal ska behöva drabbas av den amerikanska homofobin, säger Krister Fahlstedt, kapten och ordförande i HoF, föreningen för homosexuella inom försvaret. Han kräver att försvarsminister Leni Björklund villkorar Sveriges truppdeltagande utomlands: ”Vi skickar inga soldater om inte ni garanterar att diskriminering på grund av sexuell läggning inte förekommer.”

Våga agera, Leni! Ställ direkta svenska krav på USA. Prata om homosexuella i försvaret med dina kollegor i EU. Även i Europa finns tendenser att utestänga homosexuella från militärtjänstgöring.

Att göra upp med homofobin inom försvaret är ingen pseudofråga. Det är absolut nödvändigt för att skapa ett försvar som bejakar de mänskliga rättigheterna. För det är väl dem som försvaret ska försvara?

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM