Mejla

Ingvar Persson

Regeringen väntar tills hoppet är ute

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ledningen för det kinesiska före­taget Youngman är i Trollhättan för att träffa konkursförvaltaren. Det talas om ett bud från Turkiet, och om en hemlig grupp investerare.

På ytan är med andra ord det mesta sig likt. I verkligheten skingras dock Saabs värde snabbt. Utan nyckelpersoner blir företaget inget annat än ett tomt skal.

Det är därför bland andra fackförbunden Unionen och IF Metall kräver att regeringen ska underlätta för köpare som vill utveckla verksamhet i Sverige.

Ändå har näringsminister Annie Lööf bara­ talat om arbetsmarknadspolitik, och om resurser till arbetsförmedlingen.

I går fick vi en förklaring. En regeringsdelegation besökte åter Trollhättan för att presentera åtgärder.

I huvudsak handlar det om utbildning.

Planerna har legat klara. Enligt utbildningsminister Jan Björklund ville regeringen bara inte berätta, i alla fall inte förrän allt hopp var ute.

Det är inget fel på de insatser regeringen­ nu föreslår.­ De 450 miljoner kronor paketet kommer att kosta­ lär behövas.

Problemet är att regeringen medvetet väljer att agera städ­patrull, snarare än att driva en aktiv närings­politik. Det finns ingen vilja att skapa förutsättningar för svenska industrier.

Just det är ju Björklunds poäng. Så länge det fanns hopp för Saab ville regeringen inget säga. Nu är hoppet – nästan – ute, och Björklund kan tala.

Därför finns ingen anledning att förvånas över, att frågan om statens roll för att underlätta för en eventuell köpare av Saab inte togs upp i går heller.

Men utbildningssatsningarna är som sagt välkomna, och arbetsmarknads­minister Hillevi Engström lovade fortsatt dialog. Också det välkommet.

Dessutom förutspådde civilminister Stefan Attefall att den statliga löne­garantin ska kunna betala november­lönerna till de Saab-anställda före jul.

Ett positivt besked, i det lilla.

Sådant är man inte bortskämd med i Trollhättan.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson