Ledare

Vanvård av vår välfärd

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Föregångsland Reinfeldts moderater vill vara en fortsättning på den vinnande socialdemokratin, en bild som pr-geniet Per Schlingmann lanserar i Sverige och utomlands.
Föregångsland Reinfeldts moderater vill vara en fortsättning på den vinnande socialdemokratin, en bild som pr-geniet Per Schlingmann lanserar i Sverige och utomlands.

LEDARE

20 NOVEMBER 2011. Moderaternas pr för Sverige

Brittiska The Guardian basunerade i veckan ut ett avslöjande. Tidningens reportrar hade fått reda på att arbetslösa ungdomar i Storbritannien kan tvingas jobba gratis utan lön i ett av regeringens arbetsmarknadsprogram. Vägrar de, förlorar de sin arbetslöshetsersättning.

The Guardian berättade att jurister i Storbritannien redan förbereder en juridisk prövning av ett liknande program. Att tvinga människor att arbeta utan lön är inte förenligt med den brittiska lagstiftning som förbjuder slaveri och tvångsarbete, menar de. Lagstiftningen utgår från europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Frågan är hur britterna skulle reagera om de fick reda på att i Sverige – detta land som de har lärt sig förknippa med jämlikhet, anständighet och modernitet – är påtvingat gratisarbete för arbetslösa satt i system.

Antalet personer i Fas 3 växer lavinartat i Sverige. På denna slutstation i den nymoderata arbetslinjen hamnar du efter att jobbcoacher, mindre pengar och finansministerns ekonomiska teorier om att sänkt skatt för någon annan, automatiskt kommer göra dig frisk och anställd, inte biter längre. Du ska inte söka jobb, bara hålla på med dina i många fall helt konstruerade arbetsuppgifter.

Regeringen har öppnat upp för en helt ny bransch. Fas 3 är i dag en större arbetsgivare i Sverige än Volvo. Och uppenbarligen är idén alltså på export till Storbritannien.

”Föregångslandet Sverige” var Moderaternas slogan i valet förra året.

Bilden av Sverige är något som moderater i allmänhet är väldigt glada över att prata om. Ifall ni undrat vad deras pr-kille Per Schlingmann har haft för sig sedan han utnämndes till propagandaminister i regeringskansliet, kom svaret för några veckor sedan i tidningen Fokus.

Schlingmanns uppdrag handlar om bilden av vårt land, berättade reportern Claes Lönegård.

De nya Moderaterna har lyckats med mycket men inte med att etablera bilden av Sverige som ett borgerligt land. Både i väljarnas och i utlandets ögon är vi ett socialdemokratiskt land som råkar ha en borgerlig regering.

Och att betraktas som undantaget som bekräftar sossarna är förstås inte kul för Reinfeldt. Han vill inte vara en anomali.

De nya Moderaterna tänker därför skriva in sig i historien som en naturlig fortsättning på den framgångsrika svenska socialdemokratin.

Att i ett officiellt idéprogram påstå att man slogs för allmän rösträtt, när partiet i själva verket grundades i syfte att bekämpa just rösträtten var mindre subtilt. Men i veckan presenterade regeringen sin Framtidskommission.

Det är en kommission tillsatt för statliga pengar för att hjälpa Moderaterna att hitta på en politik att föra. I kommissionen ingår bland annat historikern Lars Trägårdh och honom är Per Schlingmann tydligen mycket intresserad av.

Lars Trägårdh skrev tillsammans med Henrik Berggren 2006 boken ”Är svensken människa?” Boken driver tesen att den svenska välfärdsstaten är ett individualistiskt projekt med djupa rötter i svensk historia. Det är antagligen det som har fått Per Schlingmann att (så här fem år senare) haja till.

Om välfärdsstaten handlade om individualism – då måste vi moderater ju ha varit för den!

Vad Berggren och Trägårdh beskriver är dock en speciell form av statsindividualism. Folkhemmets projekt var att med hjälp av staten frigöra individen från ojämlika beroenderelationer.

Mormor behöver inte känna att hon ligger sina barn till last om hon kan få hjälp av hemtjänsten.

Hennes barnbarn kan i sin tur betala sin utbildning genom CSN och därför känna sig fria att inte behöva bli läkare som pappa.  I Sverige gav vi makt till välfärdsstaten för att slippa vara beroende av andra människors välvilja, det är Berggren och Trägårdhs teori.

Och den är mycket svår att förena med de nya Moderaterna.

I SvD förklarade Reinfeldt nyligen att nu när a-kassan är så dålig ”hittar människor andra grunder för sin försörjning (...) sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt”. För den som saknar rika släktingar finns ju dessutom socialkontoret, tyckte statsministern. Det här är raka motsatsen till den svenska modell som Berggren och Trägårdh beskriver samt vad de flesta människor förknippar med Sverige.

Det är en sak att försämra trygghetssystemen för att man tror att de gör människor slöa. Att privatisera stora delar av arbetsmarknadspolitiken till en lönsam bransch av utförsäkring, slut­förvaring, vinster och skojare. Men kom inte sen och kalla det för den svenska modellen.

Fast vi kanske är en annan typ av föregångsland i dag.

Sverige är i dag ett land där den som vanvårdar djur kan dömas till fängelse, men den som vanvårdar gamla kan få bonus.

Sverige är ett land där hårt arbetande familjer måste oroa sig för att behöva sälja huset ifall mamma får bröstcancer. Sverige är ett land där en majoritet av de allra äldsta inte får någon offentlig omsorg över huvudtaget.

Och Sverige är uppenbarligen ett land där vi stilla accepterar system med påtvingat arbete för arbetslösa som i andra länder resulterar i skandalrubriker och rättslig prövning av argsinta jurister mot lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Det kan bli svårt för Moderaterna att sälja in detta land utomlands under namnet Sverige.  Även om de uppenbarligen tänker försöka.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!