Mejla

Daniel Swedin

Reinfeldt vill käka upp Hägglunds parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dagarna beslutade Krist­demokraterna att de vill ­slopa pappamånaderna.

Beslutet togs efter mycken vånda. Svenska Dagbladet har rapporterat om storkonflikt mellan Göran Hägglund och Maria Larsson och det nya familjepolitiska programmet har redan kritiserats stenhårt av de övriga allianspartierna.

Kristdemokraterna mår inte bra och det smittar av sig på den övriga regeringen.

Det är långt kvar till valet, säger borgerliga politiker när de betraktar sjunkande opinionssiffror, sjunkande förtroendesiffror och stigande arbetslöshet.

Och på sätt och vis är det ju rätt. Nästa riksdagsval är två år bort och än kan allt hända. Men det tycks ändå inte hindra Moderaternas grå eminenser från att kirurgiskt avlägsna ett parti från regeringssamarbetet.

Nättidningen Makthavare har avslöjat att Moderaterna försöker värva ledande kristdemokrater i kommuner i Stockholmsområdet. Om politikerna hoppar av KD, men sitter kvar i sina fullmäktige som vildar och röstar med Moderaterna så lovas de tunga uppdrag i partiet inför 2014, enligt Makthavare.

Rävspel på hög nivå, men det värsta som kan hända regeringsalliansen är att Kristdemokraterna åker ur riksdagen med minsta möjliga marginal. Och allt pekar på att det blir så.

Göran Hägglund är hårt pressad. I höstas fick han skämmas när Anders Borg tvingade honom att ge upp kravet på sänkt skatt för pensionärer. Sedan dess har Hägglund utmanats öppet om partiledarposten samtidigt som partiet skakats av inre stridigheter och obegripliga turer kring tvångssteriliseringar av transpersoner vid könsbyte.

I februari meddelade Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet att man tänker köra över Kristdemokraterna och lägga ett lagförslag som tillåter insemination för ensamstående.

Avhängd och tillintetgjord står social­minister Göran Hägglund. För ett år sedan hade han makt, något att säga till om. Då ­röstade regeringen nej till den ­ändringen, av hänsyn till just Kristdemo­kraterna.

– Det är ju ingen fråga man spräcker en regering på, sa socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) då.

I dag spräcker man glatt regeringen, tydligen.

Enligt statsvetarkåren skulle KD inte ens ha kommit in i riksdagen 2010 utan moderata taktikröster. I dag räknar Moderaterna kallt med att KD kommer ryka ur riksdagen och göra katastrofval i det så viktiga Stockholm.

Åren av hänsynstaganden är slut.

Det må vara långt till nästa val, men borgerligheten börjar redan bli bekväm med ett samarbete där Kristdemokraterna ­inte har någon plats.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin