Anders Lindberg

Terrorn utnyttjas av extremhögern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Att ge alla muslimer skulden för terrorn i Toulouse är som att ge alla kristna skulden för Utøya”

HYSTERI Presidentkandidaten Marine Le Pen anklagas för att försökt ”surfa” på terrordåden i Toulouse efter att hon föreslagit en folkomröstning om att återinföra dödsstraff.
HYSTERI Presidentkandidaten Marine Le Pen anklagas för att försökt ”surfa” på terrordåden i Toulouse efter att hon föreslagit en folkomröstning om att återinföra dödsstraff.

Terrordåden i Toulouse i sydvästra Frankrike har skakat Europa och världen. Hur ­någon kallblodigt och på nära håll kan skjuta ihjäl tre små barn går inte att förstå. Det går inte att ta in.

Terroristen Mohammed Merah, 23, hann mörda sju människor innan han ­dödades av fransk polis.

Men vissa är inte är sena att utnyttja ­situationen. Europas extremhöger f­ör­söker på alla tänkbara sätt säga: vad var det vi sa?

Även i Sverige. Den rasistiska hem­sidan Avpixlat, som står Sverigedemokraterna ­nära, riktigt puttrar av glädje över att terroristen denna gång var ­muslim. Signaturen ”Ozzk” skriver: ”Härligt, terroristen är död! Detta blir att fira med champagne och brända koraner!”

Återknyter till Breivik

Högerbloggaren Dick Erixon glädjs i sin tur åt att den person ”massmedia” trodde var högerextremist, visade sig ­vara islamist.

Han återknyter till debatten om Anders Behring Breivik och ­kräver att ”man” ska ”... erkänna att ­extremism i islams namn är ett hot mot våra värderingar.”

Även internationella islam­ofoba hemsidan Gates of Vienna är inne på samma spår.

De ser dessutom medie­rapporterna om ett höger­extremt motiv som ett försök att misskreditera Nationella Frontens presidentkandidat Marine Le Pen.

Glädjen över att gärningsmannen är muslim är en spegel av extremhögerns ilska över att Anders Behring ­Breivik är en av dem.

Skuldlägger muslimerna

Men det är även en förvarning om vilka krafter som nu tänker försöka utnyttja terror­dådet för sina egna poli­tiska syften.

I sak är det lika absurt att ge alla ­muslimer skulden för vad Mohammed ­Merah gjort som att alla kristna skulle ­vara medskyldiga till Anders Behring Breiviks dåd.

Ändå är det precis detta man försöker göra. I ­Frankrike blir det särskilt ­explosivt ­eftersom första omgången i president­valet är redan 22 april.

VIll återföra dödsstraff

Marine Le Pen från Nationella Fronten började redan i förrgår med att varna för ­”risken med fundamentalism” med ­tydlig syftning på terror­attacken.

Hon föreslog även en folkomröstning om att ­återinföra dödsstraff.

Mitten­kandidaten Francois Bayrou anklagade henne omedel­bart för att försöka ”surfa” på det som hänt.

President Nicolas Sarkozy har sedan flera år försökt ­vinna över extrem­högerns väljare genom att lägga sig ­nära ­retoriskt. Som förslag om ­hårdare tag mot förorternas ungdomar.

Som debatten om ”nationell identitet” för ett par år sedan som mest mynnade ut i en ­diskussion om vem som åt griskött.

Nu balanserar Sarkozy på slak lina.

Hans tydliga ”vi mot dom”-retorik kan mycket väl slå tillbaka. Le Pen är trots allt ­originalet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN