Mejla

Daniel Swedin

Bara S kan vinna valet åt Sjöstedt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måste rycka upp sig – tillsammans För att Sjösteds block ska vinna måste man locka tillbaka de gamla S-väljarna som gick över till Moderaterna 2006 – något som bara Socialdemokraterna kan göra.
Måste rycka upp sig – tillsammans För att Sjösteds block ska vinna måste man locka tillbaka de gamla S-väljarna som gick över till Moderaterna 2006 – något som bara Socialdemokraterna kan göra.

LEDARE

Ett väljarstöd på 10–15 procent är vad Jonas Sjöstedt siktar på för det Vänsterparti han precis har valts till ledare för.

Han kan stjäla väljare från ett Miljöparti som får allt mer ­kritik för att kröka rygg inför migrationsministern.  Han kan stjäla väljare från ett social­demokratiskt parti i opinionsmässig och organisatorisk kris.

Men sedan då?

Under efterkrigstiden har Vänsterpartiet egentligen bara varit ett stort parti vid ett tillfälle: vid valet 1998. Då var förutsättningarna, minst sagt, ­annorlunda. Och det handlar inte bara om att partiet då ­leddes av politikens popstjärna, Gudrun Schyman.

Respekterad och populär

Nyckeln till succén var en välformulerad maktkritik och ett utbrett missnöje bland de som drabbats av de saneringar som Socialdemokraterna tvingades till efter Bildt-åren.

Ingen tvekar på att Jonas ­Sjöstedt kommer att vara en ­farlig motståndare för Fredrik Reinfeldt i tv-debatter. Sjöstedt har historiskt visat sig vara en röstmagnet, han har erfarenhet av maktutövning och han

är ­populär och respekterad även bland borgerliga sympatisörer.

Men kommer han, som ­vänsterpartisterna drömmer om, bli oppositionens nye ­ledare? Nej.

Behövs i svensk politik

I dagarna kom en rapport från Valforskningsprogrammet i Göteborg om svenskt väljar­beteende från 1956 och framåt. Statsvetarna visar att vid det ­senaste valet var det 39 procent av väljarna som beskrev sig själva som ”oberoende”.

Gruppen är nu den enskilt största väljargruppen.

I en annan rapport visar man att Socialdemokraternas direktförluster till Moderaterna var den största väljarströmmen mellan valet 2006 och 2010. S förlorade till MP och V också, men det var opinionsrörelsen från Mona Sahlin till Fredrik Reinfeldt som i sig själv avgjorde valet.

I valet 2014 är det sannolikt ”oberoende” väljare som bara kan tänka sig att rösta på ­Moderaterna eller Social­demokraterna som fäller av­görandet.

Svensk politik behöver Jonas Sjöstedt, en stark och tydlig vänsterspelare som ställer ­viktiga frågor om miljö och ­jämlikhet och ibland driver knasigheter som förbud mot bemanningsföretag.

Men för att Sjöstedts block ska vinna valet måste man locka gamla S-väljare tillbaka över blockgränsen. Det kommer ­inte Sjöstedt klara.

Det kan bara Socialdemokraterna göra.

Gick till Moderaterna

Många av de personer som röstade på Moderaterna för första gången 2006 gjorde det för att de trodde på Borgs och Reinfeldts löften. I dag ser vi hur arbetslinjen kollapsat: ­kraven på sjuka har hårdnat, ­familjer riskerar lämna hus och hem om mamma får cancer och utanförskapet ökar.

Ska Sjöstedt vinna valet 2014 krävs det att landets enda ­trovärdiga vänsterparti rycker upp sig.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin