Mejla

Anders Lindberg

Kör över KD om sterilisering nu

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraterna vill tvångssterilisera människor. Det är egentligen så ondskefullt att man inte tror det är sant. Inte 2012.

I Ekots lördagsintervju försvarade barn- och äldreminister Maria Larsson att transsexuella ska tvångssteriliseras vid könsbyte med principiella argument.

Män ska vara män. Kvinnor ska vara ­kvinnor. Och hör sen.

Hon kallade konsekvent transsexualitet för ”diagnos”, alltså en sjukdom.

Både hennes argumentation och tvångssterilisering som metod för tankarna till 30-talet. Men det är tyvärr makten som talar.

Övriga partier i regeringen har nämligen hittills i praktiken gett Kristdemokraterna veto i frågan.

I lördags meddelade socialminister Göran Hägglund att något förslag om att ta bort kravet på tvångssterilisering inte kommer läggas till riksdagen under våren som tidigare utlovats.

Efter några timmar blev beskedet i stället att frågan inte är färdigdiskuterad i regeringskansliet. Men något förslag har inte synts till.

Det är möjligt att det från övriga borgerliga partier funnits en ovilja att gå emot Kristdemokraterna innan deras Riksting 28 januari. Det kunde ha ­påverkat ordförandestriden i partiet till Göran Hägglunds nackdel.

Men nu är Rikstinget över och det borde vara en enkel sak att köra över Kristdemokraterna. Det finns inget mer att utreda eller diskutera.

Kravet på tvångssterilisering vid könsbyte grundar sig inte på medicinsk ­vetenskap utan på fördomar. Europa­rådets kommissionär för mänskliga ­rättigheter har dessutom konstaterat att kravet ­strider mot Europakonventionen.

Sverige står i skamvrån. Hur länge till?

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN