ÅSIKT

Alf Svensson är "unken" och "olustig"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Från frälsare till högerspöke. Från borgerlig samlare till omodern politiker.

Centerns Maud Olofsson försöker nu isolera och stämpla ut Alf Svensson som en person med gamla och förlegade åsikter.

För den borgerliga trovärdigheten är striden förödande – även om kritiken är riktig. Minsta barn frågar sig hur Maud Olofsson och Alf Svensson ska kunna sitta i samma regering.

Klyftan är större än så. Olofsson är inte ensam. Även liberala tidningar kritiserar kristdemokraterna med uttryck som tidigare varit helt främmande.

Dagens Nyheter, som förut hissat upp Alf Svensson som det borgerliga ljuset, skriver efter Almedalen att ”kristdemokraterna har rört sig åt det mörkblå hållet” och ”I dag utgår en unknare lukt från partiet”.

Sydsvenska Dagbladet spär på med att kristdemokraterna är ett ”bitvis olustigt parti”.

Men varför dessa beskyllningar och personliga förolämpningar just nu? De riktas ju mot den partiledare som i alla opinionsundersökningar är populärast av de borgerliga? Det är bara två månader kvar till valet.

Det som den borgerliga statsministerkandidaten Bo Lundgren är så övertygad om att vinna att han inte längre behöver framträda.

Vad vi bevittnar är vad som brukar kallas för ”borgerlig kannibalism”.

Dilemmat för de borgerliga partierna är att det inte sker någon överströmning till dem från vänsterblocket. Alla förändringar sker inom blocken.

För de borgerliga gäller det då att ”äta” upp sina kamrater för att rädda sitt eget skinn och sitt parti.

Eftersom allmänborgerliga väljare röstar på den person som de upplever bäst kan trycka till eller vinna över socialdemokraterna gäller det att höja rösten och synas.

Så var det med Bertil Ohlin, Thorbjörn Fälldin, Carl Bildt och i förra valet även Alf Svensson.

Då framstod kristdemokraterna som genuint borgerliga. Medan centern efter uppgörelserna med socialdemokraterna om krispolitiken var otydliga och uppfattades som ”lite av varje”.

Allt har sin tid. Även Alf Svensson måste någon gång avgå som partiledare.

Efter honom finns ingen given ledargestalt. Gert Fylking är visserligen namnkunnig men fyller lika lite som kristdemokraternas förra stjärnskott Alice Timander upp Svenssons kostym.

När Maud Olofsson nu angriper kristdemokraterna som ett omodernt borgerligt högerparti och myntar uttrycket borgerliga vänstern om sig själv hoppas hon uppnå två saker. Centern ska framstå som ett stabilt borgerligt regeringsparti.

Eftersom valet vinns i den politiska mitten gäller det även att återvinna väljarskaror som strömmat över till kristdemokraterna och Alf Svensson.

Det är en senkommen insikt.

Det är centern som skapat fenomenet Alf Svensson. Olofssons politiska förebild Thorbjörn Fälldin såg i valsamverkan till att Alf Svensson 1981 kom in i riksdagen.

Då som en fräsch centerpartist.

Nu är han både ”unken” och ”omodern”.

Rolf Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM