Ledare

Reinfeldt – stå upp för romer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Paris protesterar I går genomfördes stora demonstrationer runt om i Europa för romernas sak. Här en bild från Paris där president Sarkozy anklagas för rasism på plakaten.
Paris protesterar I går genomfördes stora demonstrationer runt om i Europa för romernas sak. Här en bild från Paris där president Sarkozy anklagas för rasism på plakaten.

LEDARE

6 SEPTEMBER 2010. Romförföljelsen

Förra sommaren stod Fredrik Reinfeldt i Almedalen och försökte låta som en stor europeisk statsman. Sverige skulle ta över ordförandeskapet i EU och Reinfeldt talade och talade: Westfaliska freden, bla bla bla, behovet av ledarskap, vi behöver rannsaka vår egen historia, mässade statsministern och han har naturligtvis rätt. EU är i grund och botten ett fredsprojekt. Den europeiska integrationen är sätt att hantera Europas mörka skugga: besattheten vid blod, jord och folk. Vår alldeles egna form av europeiskt vansinne.

En ny förföljelse

Just nu pågår i Europa en typ av romförföljelse som vi inte har sett sedan andra världskriget. Frankrike har börjat utvisa alla ickefranska romer utan någon juridisk process om huruvida de som individer har begått brott. Sedan andra världskriget har det varit oacceptabelt att utsätta en grupp för massutvisning baserat på etnicitet. Aldrig mer! sa vi då. I lördags förekom stora demonstrationer i Frankrike och det sägs att även utrikesministern har funderat på att avgå i protest.

Ovärdigt Europa

Samtidigt som diskrimineringen blir allt värre lever många romer under omständigheter som är fullständigt ovärdiga ett modernt Europa. De stora östeuropeiska industrier där många romer arbetade är nedlagda sedan kommunismens fall.

Arbetslösheten är hög. Romer nekas regelbundet bostad, utbildning och sjukvård på lika villkor. Många romska barn placeras automatiskt i skolklasser för personer med psykiska funktionshinder – bara för att de är romer.

I morgon håller EU-parlamentet en debatt om romernas ökade utsatthet och här i Sverige deltar EU-ministern vid ett seminarium i ämnet. Frågan är bara vad som har hänt med den store europeiska statsmannen Fredrik Reinfeldt?

Statsministern har varit ovillig att ta upp utvisningarna med Nicholas Sarkozy. I stället har han tillåtit sin migrationsminister Tobias Billström att fälla märkliga kommentarer och när hans EU-minister Birgitta Ohlsson lyfte frågan om möjliga sanktioner mot Frankrike avfärdade Reinfeldt henne brutalt.

Någon sådan position har regeringen inte intagit, sa statsministern i SVT:s partiledarutfrågning.

Oacceptabelt, Reinfeldt

Fredrik Reinfeldts svaghet är oacceptabel. Sverige har ett ansvar för att EU lever upp till sina egna regler och till sin egen grundtanke. Det är fullständigt grundläggande att Sverige har en statsminister som står upp för de mänskliga rättigheterna.

Reinfeldt gillar att hålla långa utläggningar om vikten av ledarskap.

Det är dags att börja visa lite av den varan också.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!