Mordet på Kim måste utredas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

en av 171 Kim Hedberg är en av 171 kvinnor som mördats av sina män under 2000-talet. Nu måste regeringen ta hotet mot kvinnor på allvar.
en av 171 Kim Hedberg är en av 171 kvinnor som mördats av sina män under 2000-talet. Nu måste regeringen ta hotet mot kvinnor på allvar.

19 MAJ 2010. 171 kvinnor

Rädslan fick Kim Hedberg att skriva ett brev till sina barn:

”Eftersom jag lever i en värld där allt kan hända ...”

Kim Hedberg var så rädd för sin exman att hon skrev sitt desperata brev: ”Är jag död ... måste ni lämna detta brev till polis och advokat.”

Natten till den femte november förra året bröt exmaken Mats Johansson än en gång mot besöksförbudet. Han åkte hem till sin förra fru, hällde bensin över henne och tände på.

Kim samlade bevis

I veckan dömdes Mats Johansson till 18 års fängelse för mordet på Kim Hedberg.

Det här är bara ett av de kvinnoöden som Kristina Edblom och Kerstin Weigl skrivit om i Aftonbladets artikelserie om kvinnor som dödas av sina män. Under 2000-talet har de hunnit bli 171 stycken.

Mats Johansson kunde förfölja Kim Hedberg trots besöksförbudet. Hon förde dagbok, skrev små lappar och skickade sms till polis, vänner, grannar och bekanta. Hon samlade bevis mot sin egen mördare. ”Vågar inte sitta på balkongen och prata.”

Hoten måste tas på allvar

Ansökningarna om besöksförbud har fördubblats under de senaste åren och nästan hälften av dem överträds. En ny lag mot den här sortens förföljelse, eller stalkning, har varit på gång länge och när den till slut träder i kraft kommer dessa män att förses med fotboja. En sådan lag förutsätter dock att polisen tar hoten på allvar.

Kim Hedberg kontaktade polisen, i Kristina Edblom och Kerstin Weigls texter finns flera exempel på kvinnor som larmade polisen, men som ändå mördades. Polisen måste ta kvinnolarm på allvar, kåren behöver kontinuerlig vidareutbildning.

Polisen måste också lära sig av sina erfarenheter. En haverikommission kan gå in och utreda kvinnomorden, vad gjorde man för fel, vad kan samhället rätta till för att inte fler kvinnor ska misshandlas och mördas av sina män?a Ett sådant kommissionsförslag finns redan under beredning i Regeringskansliet, men nu säger Fredrik Reinfeldt att han inte tycker att idén är ”möjlig”.

Drabbar de mest utsatta

På Aftonbladet Debatt lägger alliansens jämställdhetsgrupp i dag i stället allt ansvar på kommunerna och den har egentligen helt rätt. Våldet måste förebyggas och det arbetet görs bäst ute i socialtjänst och psykiatri. Problemet är bara att alliansen till exempel drar bort netto 12 miljarder från kommunsektorn under nästa år. Det motsvarar ungefär 30 000 jobb.

Det går inte att lägga utökat ansvar på kommunerna samtidigt som man skär ner. Det drabbar de mest utsatta, sådana som Kim Hedberg.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.