Mejla

Ingvar Persson

Per Westerberg presiderar vidare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har då den nyvalda riksdagen fattat sitt första beslut. Moderaten Per Westerberg får fortsätta som talman, med stöd av Sverigedemokraterna.

Så kommer det dock inte att låta på landets liberala och konservativa ledarsidor. Där har oppositionen de senaste dagarna hudflängts för fräckheten att lansera en kandidat till jobbet.

Precis som statsministern tycks de betrakta högerextremismen som oppositionsledarens problem.

Att riksdagsarbetet leds av en person som välkomnat ­Sverigedemokraterna med mer än nödvändig hjärtlighet tycks däremot vara helt i sin ordning.

Det avgörande är att högerextremisterna inte fått något för sitt stöd, den här gången.Problemet lär nämligen återkomma.

Fredrik Reinfeldt har bestämt sig för att regera, i minoritet. För socialdemokraterna har det varit formeln för att kontrollera samhällsbygget.

Reinfeldts situation är dock annorlunda. Han leder inte bara en minoritetsregering, utan dessutom en regering som består av fyra partier.

En minoritetsregering måste kompromissa för att få sina förslag genom riksdagen. Problemet är att regeringsförslagen är resultatet av en uppgörelse mellan fyra partier. En sådan ändras inte hur som helst. Alltså har ministrarna inte mycket att erbjuda oppositionspartierna för att vinna riksdagens stöd.

Den insikten var en av de viktigaste invändningarna mot ett samarbete mellan bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det hade, också i bästa fall, resulterat i en svag regering.

Reinfeldt och hans ministrar måste alltså räkna med att då och då lida nederlag i riksdagen. Den stora frågan är hur Fredrik Reinfeldt kommer att agera i den situationen.Kommer han att svälja förtreten och acceptera att han faktiskt leder en regering utan egen majoritet i riksdagen?

Eller kommer han, som kollegerna i Danmark och nu senast också i Holland, att börja anpassa politiken för att passa de högerextrema och främlingsfientliga krafterna?

Det är en fråga som bara Reinfeldt, och tiden, kan besvara. Om nu inte den omvalde talmannen givit oss en fingervisning. Per Westerberg har ju redan förklarat att han inte ser några problem i uppgörelser med Sverigedemokraterna.

”Man får försöka leva med det”, som han uttryckte det härom veckan.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM