Mejla

Daniel Swedin

Mammorna kan stoppa jihadister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alice Bah Kuhnke
Foto: CAROLINA BYRMO
Alice Bah Kuhnke

– Familjer och vänner, arbetskamrater, grannar, trosledare försöker nå fram. De vill hjälpa och rädda dem de älskar, och förhindra dem från att göra fel.

Så sa USA:s president Barack Obama vid ett toppmöte mot terrorrekrytering och radikalisering som hölls i Vita Huset i vintras.

I USA, varifrån några hundra medborgare rest till Mellanöstern för att ansluta sig till terrorsekten IS, har den insikten fått allt större fäste. Det är extremisternas anhöriga man ska samarbeta med för att knäcka radikaliseringen.

Alliera sig med mammorna

I somras uppmanade psykiatern och debattören Aliya Saeed de rätts­vårdande myndigheterna i USA att alliera­ sig med landets muslimska mammor.­ Som mödrar har de inflytande över sina barns liv, ett egenintresse i att barnen inte fastnar­ i IS-rekryterares garn och spelar en viktig roll för landets nationella­ säkerhet.

Nog finns det här en lärdom även för Sverige, där 300 lämnat landet för att ansluta­ sig till jihadistgrupper i Mellanöstern.

I går beslutade så den svenska regeringen att inrätta en stödtelefon för anhöriga­ till människor som radikaliserats. Hit ska man kunna vända sig för att få råd och stöd, om man till exempel misstänker att ens barn står i begrepp att resa­ till Syrien.

En ”etablerad frivilligorganisation”, ännu oklart vilken, ska driva verksam­heten. Förtroendefrågan är central, enligt­ demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Måste jobba tillsammans

Hjälptelefonen är en utmärkt pusselbit i svensk politik mot radikalisering som sakta men säkert blir mer robust.

För att komma till rätta med extremism och terrorvärvningar måste vi tillsammans – medborgare, myndigheter, samfund och föreningsliv – arbeta för att människor inte ska lockas till radikalisering. De människor som har anhöriga som ser ut att ansluta sig till vansinnet spelar där en helt central roll.

Att samhället sträcker ut sin hand och bygger förtroendefulla relationer med jihadisternas­ mammor och pappor är viktigt­ om vi vill hindra folk från att företa­ terrorresor.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.