Mejla

Karin Pettersson

Utvecklingsmoral lagar inte Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Otillräcklig agenda Stefan Löfven måste inse att Socialdemokraterna är riktigt illa ute.
Otillräcklig agenda Stefan Löfven måste inse att Socialdemokraterna är riktigt illa ute.

LEDARE

"Utvecklingsmoral” är ett nytt ord som Stefan Löfven har hittat på. Statsministern höll tal i Almedalen i går och eftersom ordet plikt inte går att använda hur många gånger som helst har han uppfunnit ett nytt begrepp. Det är inget fel på att prata om krav och ansvar. Det är en retorik som till och med passar Stefan Löfven ganska bra. Statsministern är trovärdig när han talar om att med rättigheter kommer plikter.

Problemet är ett helt annat. Nämligen att utvecklingsmoral - vad det nu är - inte lagar Sverige.

Socialdemokraterna är just nu ett parti i kris. Opinionssiffrorna är katastrofala.

Vad beror det på?

Frågar man socialdemokratiska tjänstemän så finns det många svar. Parlamentariskt kaos, kriser i omvärlden, ett evigt tjafsande mellan S och MP i regeringen. Det faktum att Stefan Löfven har tvingats regera på en borgerlig budget.

Det ligger säkert något i en del av det där. Men jag tror att svaret egentligen är mycket enkelt.

”Sverige är ett bra land. Men någonting håller på att gå sönder. Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka. Människor far illa av vinstjakten i välfärden.”

Så står det i inledningen till Socialdemokraternas valplan från i höstas.

Förmodligen är det så att väljarna vill att Stefan Löfven ska göra det han har lovat. De höll med honom om hans analys i valrörelsen. Nu vill de ha leverans.

Dessutom vill de ha konkreta svar på de utmaningar som växt sedan valet. Som bostadskrisen och integrationspolitiken.

Den rödgröna regeringen är svag. Den regerar bara så länge Alliansen bestämmer sig för att inte utlysa nyval. Det betyder att Socialdemokraterna måste agera som om tiden fram till 2018 vore en valrörelse - och försöka vinna väljarna varje dag.

I stället verkar det som om Löfven, Romson och Fridolin tror att detta är vilken mandatperiod som helst. Partiledningarna har dragit sig tillbaka in i regeringskansliet där man verkar allmänt nöjd med att den svenska maktordningen är återställd.

Hej då alla väljare, vi ses i valrörelsen 2018!

Det är verkligen ingen bra strategi i ett läge där opinionssiffrorna faller, SD växer och motståndet mot decemberöverenskommelsen ökar bland alliansväljarna.

Under sin tid som statsminister var Göran Persson fenomenal på att gå i opposition mot sig själv. Trots att han suttit länge vid makten kunde han formulera tuff samhällskritik. Och efter ett tag komma med förslag på lösningar.

Stefan Löfven måste göra som Göran Persson, fast mer.

Framför allt måste Socialdemokraterna inse att de är riktigt illa ute. Och att tre miljarder i en återanvänd skolsatsning - som var den nyhet Socialdemokraterna presenterade i Almedalen - inte räcker som svar till väljarna.

I går höll Stefan Löfven fast vid den jobbagenda som inte är direkt dålig men ändå helt uppenbart otillräcklig. Han pratade fint om människors engagemang och sin egen uppväxt. Och han hade hittat på ett nytt ord.

Sammanfattningsvis missade han helt chansen till nystart.

Stora reformer tar tid att driva igenom. Om Löfven ska ha en rimlig chans att hålla sina löften till väljarna är det i höst det måste ske.

På valdagen 2018 kommer Socialdemokraterna att utvärderas efter två kriterier: hur det gått med arbetslösheten. Och om resultaten och likvärdigheten i skolan blivit bättre.

I går fick vi tyvärr inga svar på hur det ska gå till.

Om man nu inte tror att utvecklingsmoral är lösningen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan 2015

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Ledare

Karin Pettersson