Mejla

Eva Franchell

Prata med mig och inte med din penis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Framtidsminister Kristina Persson.
Framtidsminister Kristina Persson.

LEDARE

Framtidsminister Kristina Persson ... är det någon som har hört talas om henne? Inte är hon det mest kända ansiktet i regeringen. Kvinnor har en tendens att dimma ut i en viss ålder. De blir mindre synliga och man kan ha många teorier om varför de försvinner. Jag är själv i en sådan ålder att jag haft anledning att fundera över min egen synlighet. Som när en

kollega kommer bort till ledarredaktionen och frågar mig varför alla är borta. Eller när kulturmannen ägnar våra luncher åt att beskriva yngre kvinnliga kollegor. Man ger upp till slut. Jag vill äta lunch med en man som pratar med mig och inte med sin penis.

Det finns fler män som föredrar en yngre sidekick. Kristofer Lundström i kulturprogrammet Kobra syns numera tillsammans med den 15 år yngre Lina Thomsgård. Hon som en gång startade Rättviseförmedlingen har nu satt sig

i den mest förväntade sitsen av alla. Tänk om det hade varit tvärtom, att hon varit 15 år äldre än Kristofer Lundström. Nej, det hade inte gått. Folk hade skickat rasande mejl till tv om den gamla kärringen. Äldre kvinnor syns sällan i tv för de arbetar i skolan, vården eller omsorgen och märks inte förrän det är dags för lönerevision.

Då brukar arbetsgivarna säga nej. De vill inte betala för erfarna välfärdsarbetare. De föredrar ung och billig arbetskraft och därmed spelar kvaliteten på arbetsinsatsen mindre roll. Hittills har den äldre arbetskraften skyddats av lagen om anställningsskydd, LAS. Först in, sist ut, ni vet. Det var 1974 den lagen antogs för att skydda anställda från att bli utsparkade utan sakliga skäl. Nu vill regeringen ompröva LAS och anmärkningsvärt nog är det just Kristina Persson, 70 år, som håller i arbetet. Tanken är att äldre arbetskraft ska kunna sägas upp för att i stället få utbildning.

En del kallar det för livslångt lärande.

Kristina Persson har låtit Kommunals ordförande Annelie Nordström, 59 år, och bankekonomen Klas Eklund, 63 år, ta fram en rapport och nu vill de gå vidare med att utreda möjligheterna att sparka ut äldre arbetskraft. Det går faktiskt att förstå

deras tankefigur för den är hämtad från industrin där teknikutvecklingen går rasande fort. Äldre industriarbetare kan faktiskt behöva vidareutbildning.

I välfärden är det annorlunda för där arbetar personalen med människor och de ändras inte på samma sätt som maskiner. Frågan är varför erfarna undersköterskor ska kunna sparkas för att vidareutbildas och till vadå är det tänkt? Tv-stjärnor?

Sanningen är nog att Nordström och Eklund aldrig tänkte på kvinnorna. De bara finns där i bakgrunden, de tjänar

inte så mycket och om de blir arbetslösa kommer ingen att ge dem jobb och så småningom blir de fattigpensionärer. Och om sanningen ska fram kommer ingen att se dem då heller.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet

Kristina Persson

Lina Thomsgård

Annelie Nordström

Klas Eklund

Eva Franchell