Wallström bör erkänna armeniska folkmordet
1915 inleddes utrotningen av ungefär en miljon armenier i det Osmanska riket, nuvarande Turkiet. Även hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades på uppdrag av de så kallade ungturkarna.
I dag, den 24 april, är det precis hundra år sedan folkmordet inleddes. Hundratals armeniska intellektuella, journalister, advokater och författare greps i Istanbul och avrättades.
Det som hände var ingen hemlighet. Utländska diplomater rapporterade hem och även i Sverige diskuterades frågan. Socialdemokraternas partiledare Hjalmar Branting kallade utrotningen för ett ”systematiskt folkmord” och protesterade mot en politik som ”ställt som mål att utrota ett helt folk”.
Inte brytt sig om beslutet
Den 24 maj 1915 kallade Storbritannien, Frankrike och Ryssland förföljelserna för ett ”brott mot mänskligheten”, vilket är första gången begreppet användes.
Förföljelserna pågick till 1923 men den turkiska staten har aldrig officiellt erkänt det som hände. Tvärtom är det straffbart i Turkiet att berätta om folkmordet på armenierna.
Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna folkmordet efter att fyra borgerliga ledamöter röstade med den rödgröna oppositionen. Men regeringen har aldrig brytt sig om beslutet.
Finns ingen annan väg
Det börjar bli hög tid att Margot Wallström ändrar på det. Man kan inte driva en politik i opposition och en annan i regeringsställning. Samtidigt skulle Turkiet förmodligen reagera mycket starkt. Nyligen kallade de hem sin ambassadör från Österrike efter att landets parlament gjort motsvarande erkännande.
Men det finns ingen annan väg. Turkiet måste göra upp med sin historia på samma sätt som alla andra länder fått göra.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.