Högerns populism ger fler terrorister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Om vi inte arbetar förebyggande och fångar upp folk i riskzonen ökar risken för terrordåd i Sverige. Det kan då bli fler som Taimour Abdulwahab som sprängde sig till döds i Stockholm 2010.

Stockholms stads strategi mot våldsam extremism har skapat en omfattande debatt.

Enligt högerdebattörer vill Stockholm nu ge terrorister jobb, straffrihet och förtur till social service och bostäder.

”Det talas mycket om bostads­bristen i Stockholm. Nu blir det enklare. Åk och mörda, kom tillbaka­ och vips!” twittrade exempelvis­ Alice Teodorescu, politisk redaktör på Göteborgs-Posten.

”IS har öppet förklarat krig mot Sverige, men den enda reaktionen­ från Sverige har hittills varit att skapa gräddfiler för maximal komfort för de förrädare­ som med svenska papper sökt sig till IS,” skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M) i Expressen.

Missförstår medvetet

Kritiken är så korkad att klockorna stannar. För det första,­ kanske gammal­dags att påpeka, är inget­ av detta sant. Det finns inget ”vips” och ingen­ ”maximal komfort”, mer än i höger­populismens retorik.

För det andra är de metoder som egentligen angrips, alltså det förebyggande arbetet mot terrorism, just det som har störst möjlighet att fungera.

Stockholm kunde självklart ha varit tydligare. Men frågan är om det hade hjälpt mot folk som medvetet vill missförstå.

Vi måste göra mer

Som land kan vi bidra till den militära insatsen mot terror­sekten Islamiska staten, IS, på plats. Hittills har vi hjälpt till med humanitära insatser och med pengar till hjälp. Sverige kommer även att bidra med soldater­ för att utbilda de styrkor­ som slåss mot IS.

Men det räcker inte.

Sverige måste både hindra nya jihadresor och hantera de människor som kommer tillbaka­ från krig, oavsett om det är i Irak eller Ukraina.

Förhoppningsvis kommer den nya lagstiftning, som utreds, att ge myndigheterna befogenheter och metoder att handfast hindra rekrytering av nya terrorister.

Det som hittills verkar hindra folk från att åka, exempelvis i danska Århus, är att man mobiliserar alla goda krafter i lokal­samhället. Från föräldrar, föreningar och samfund till sociala­ myndigheter och polis.

Farlig politik

Samma sak gäller antagligen när folk kommer tillbaka. Om man kan bevisa att folk begått brott ska de straffas, annars behöver de komma in i samhället. På samma sätt som kriminal­politiken syftar till att folk inte ska begå brott behöver politiken syfta till att förhindra terror­handlingar i Sverige.

Att inte förebygga, att inte fånga upp folk i riskzonen i tid, leder till att risken för terrordåd i Sverige ökar.

Det är en oerhört naiv och farlig­ politik.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publicerad: