ÅSIKT

Ensamma mammor är en bra måttstock

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JUPITER
JÄMSTÄLLDHETSMÄTARE Ett bra sätt att avgöra kvinnors frihet i ett samhälle är att se på hur bra ensamstående mammor klarar sig.
LEDARE

28 OKTOBER 2009 Det finns många sätt att mäta hur jämställt ett samhälle är. Men egentligen är det mest talande måttet på kvinnors frihet ett som vi sällan använder på det sättet. Hur väl ensamstående kvinnor med barn klarar sig i ett samhälle säger väldigt mycket om kvinnornas möjlig­heter. Det säger väldigt mycket om arbetsmarknaden, om barnomsorgen och om ekonomin. Det blir ett mått på hur väl en kvinna klarar sig utan en man – och därigenom ett mått på alla kvinnors frihet.

Söker sig till kyrkan

P1 Morgon rapporterade i går om hur ensamstående mammor, som en effekt av lågkonjukturen och den förändrade politiken mot arbetslösa och sjuka, nu söker sig till kyrkan. Ökningen av kvinnor­ som behöver hjälp med mat, mediciner, blöjor och tandvård är enligt kyrkans ­diakoner ”lavinartad”. Socialdemo­kraterna vill förbättra villkoren för ­denna grupp genom att höja underhållsstödet med 125 kronor i månaden.

Reform för sambos

Samtidigt har regeringen infört en jämställdhetsbonus på upp till 3?000 kronor per månad. Reformen berör inte ensamstående mammor eftersom dessa är just ensamstående och därmed förvinner när jämställdhet diskuteras som en angelägenhet enbart för sammanboende föräldrar.

En rapport från Försäkringskassan visade i våras att 31 personer sökt jämställdhetsbonusen under det första halvåret. Endast sju hade beviljats avdrag och administrationskostnaden per beviljad bonus uppgick därmed till 850?000 ­kronor, räknade DN ut. Folkpartiets förslag till lösning på detta problem är att förenkla avdraget samt göra det dubbelt så stort. 6?000 kronor ska samman­boende föräldrar få per månad om de väljer att organisera sitt familjeliv mer jämställt.

Socialdemokraterna var för jämställdhetsbonusen innan man var mot den och partiets inställning i frågan är rörig. Veronica Palm, talesperson i social­försäkringsfrågor, meddelar via sin pressekreterare att Folkpartiets fördubblade bonus är ett bättre förslag än regeringens. Så några principiella problem, med att jämställdhet definieras som en fråga om hur stora morötter som behövs för att få pappor att ta hand om sina barn, verkar Socialdemokraterna inte se.

Halkar efter

Men få saker säger mer om fokuset i svensk jämställdhetsdebatt än att en pappapolitisk morot kan få uppgå till mellan 3?000 och 6?000 kronor i månaden samtidigt som ensamstående mammor halkar efter i den omfattning de gjort det senaste decenniet. Politik handlar som alltid om prioriteringar, både med tid och pengar.

KK