Fotbojan får en ny chans

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

tänker om Beatrice Ask (M) går tvärt emot högerns vanliga ”Tough on crime”-strategi inom kriminalvården.
tänker om Beatrice Ask (M) går tvärt emot högerns vanliga ”Tough on crime”-strategi inom kriminalvården.

23 juni 2009. Justitieministern, moderaten Beatrice Ask, öppnar för att börja straffa unga brottslingar med fotboja.

”Fotboja är en väldigt kontrollerande åtgärd, som kräver mycket av både samhället och individen. Men det är också en möjlighet för de här ungdomarna att kunna fortsätta plugga eller att inte behöva sluta på det där jobbet man äntligen har fått”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraternas Thomas Bodström svarar omedelbart: ”Fotboja är ett alternativ till fängelse. Vi ska inte ha barn i fängelse.”

Tough on crime

Bodström gör det för enkelt för sig. Det har funnits många tillfällen att kritisera borgerliga utspel om unga människors brottslighet. Som när kristdemokraten

Peter Althin föreslog särskilda barndomstolar och sänkt straffmyndighetsålder. Eller när folkpartisten Johan Pehrson ville kunna ställa barn under 15 år inför domstol. En annan gång föreslog Pehrson att stökiga ungdomar i Rosengård skulle få utegångsförbud.

Genom sådana populistiska utspel försöker högerpolitiker att visa sig ”tough on crime”. Deras problem är att hårdare tag inte hjälper – annat än som snabba sätt att flirta med opinionen. Ungas brottslighet minskar inte för att man skärper straffen. Internationella exempel visar att det ofta blir tvärtom.

I Sverige kan unga dömas till böter, ungdomstjänst, skyddstillsyn, fängelse och sluten ungdomsvård. Att införa fotboja som ett alternativ till inlåsning är en bra idé.

I fängelset riskerar unga att börja identifiera sig som brottslingar. Avståndet till samhället utanför blir stort. Det blir ”vi” och ”dom”. Dom där ute och vi här inne.

Glappet blir mindre

Fotboja innebär en inskränkning av friheten, det blir omöjligt att röra sig i gamla kretsar. Samtidigt upprätthålls ett visst mått av normalitet. Med fotboja kan man, som Beatrice Ask konstaterar, plugga eller jobba på vanliga utbildningar och arbetsplatser trots att man avtjänar sitt straff. Glappet mellan straffet och friheten blir inte lika oöverstigligt.

På torsdag fattar alliansregeringen beslut om en stor översyn av det svenska straffsystemet. I den översynen gäller det att hålla huvudet kallt. Att inte tillmötesgå den populistiska höger som vill skärpa straffen för att visa hårda nypor. Fotboja för unga måste vara ett alternativ till inlåsning, inte ett sätt att döma allt yngre människor allt hårdare.

Förebyggande arbete och individuellt anpassade insatser – fler vuxna som ser – är fortfarande det bästa sättet att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten. En ambitiös socialpolitik är viktigare än en ny straffpolitik.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.