ÅSIKT

Ta kritiken på allvar, Connex

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Per Johansson, mannen som orsakade kaoset i t-banan.
LEDARE

Flera tunnelbanetåg i Stockholm stod stilla i går morse. Runt hundra tunnelbaneförare genomförde en vild strejk som protest mot att deras fackordförande Per Johansson fått sparken.

”Illojalt agerande”

Connexledningen hävdar att Johansson agerat illojalt mot företaget. Facket och Johanssons arbetskamrater anser att avskedandet beror på hans fackliga arbete och kritik mot missförhållandena i tunnelbanan.

”De vill tysta en kritisk röst. Det här är en attack på hela fackföreningsrörelsen”, sa Janne Rudén, ordförande för Seko som är LO:s fjärde största förbund, till DN i måndags.

Tunnelbaneförarnas kamp för bättre säkerhet berör alla som är beroende av en fungerande kollektivtrafik. Efter den dramatiska branden vid tunnelbanestationen i Rinkeby i våras uppdagades oroväckande brister i underhållet.

För några veckor sedan avslöjades att en nödutgång på de nyaste tunnelbanevagnarna inte fungerade.

Den nu sparkade fackklubbsordföranden Johansson har påtalat att larmtelefoner och utrymningsvägar inte fungerar och att brandvarnare varit urkopplade.

Facket hotat

Connexledningens agerande inger oro. De fackliga rättigheterna är hotade. Men också medborgarnas säkerhet. Kampen i Stockholms tunnelbana ligger i allas vårt intresse, inte bara tunnelbaneförarnas.

Hur ser de politiskt ansvariga i SL:s styrelse på saken?

Inga särregler, tack!

HK