ÅSIKT

En ockupation i moralisk kollaps

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Amerikanska soldater för bort en misstänkt motståndsman i centrala Mosul.
LEDARE

I Irak ska nu drygt 130 000 amerikanska soldater snabbutbildas i ”kärnvärderingar”, nämligen mänskliga rättigheter och krigets lagar.

Fyra timmar för att rusta upp moralen.

Bakgrunden är uppgifterna om en massaker i staden Haditha.

Amerikanska marinkårssoldater anklagas för att ha skjutit ihjäl 24 civila i november förra året. De flesta kvinnor, barn och åldringar, många ännu inte klädda när de dödades.

Ändå talade de första rapporterna om att de dödats av en bomb som utlösts av motståndsmän, eller möjligen i strid med amerikanska soldater.

Ändå tycks också kommande amerikanska utredningar peka på en massaker på civila. Något militären från början gjorde allt för att mörklägga.

USA under press

Sedan i mars har den amerikanska arméns försök att förklara händelserna i Haditha avlöst varandra. Nu kräver Iraks nye premiärminister Nuri al-Maliki klargöranden i en ton som USA-lojala irakiska politiker inte brukar använda.

President Bush anser att uppgifterna är besvärande.

Det är inte antalet dödade som gör massakern i Haditha till ett problem för den amerikanska administrationen. I det dagliga våld som följt i ockupationens spår skulle Haditha lätt kunna försvinna. Bara i går dödades minst 37 människor i överfall på olika platser i Irak.

Istället handlar massakern om hur soldater avrättar oskyldiga civila som hämnd för en kamrat som dödats av en motståndsgrupp. Det för tankarna till de mörkaste delarna av Europas 1900-talshistoria.

Ett moraliskt haveri

De döda kropparna i Haditha representerar, precis som bilderna från Abu Ghraib, ett moraliskt haveri. Den befolkning som soldaterna officiellt beskyddar uppfattas som fiender, som mindre värda, som undermänniskor. En risk varje ockupationsmakt löper.

De senaste dagarna har också flera liknande händelser kommit i dagen.

Därav den amerikanska militärens snabbinsatta etikutbildning av soldaterna. Som om mord på civila skulle vara resultatet av bristande utbildning.

Medveten mörkläggning

Också amerikanska kongressmän talar om mörkläggning. Militären visste, men valde att acceptera versionen där irakierna dödats i strid eller av en bomb.

Det som hänt i Haditha är inte resultatet av några enstaka ”rötägg” som löpt amok.

Ändå kommer det att talas om enskildas misstag. Precis som efter massakern i den vietnamesiska byn Song My, och precis som efter Abu Ghraib kommer ett antal enskilda soldater att pekas ut för brott de utan tvekan begått.

Möjligen kommer de att straffas, men inte ens det är säkert.

Politiker och generaler som gjort massakern i Haditha möjlig genom att driva fram ett krig byggt på lögner och falska uppgifter kommer att undgå ansvar. Den här gången också.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM