Ledare

Det våras för småföretagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Näringsminister Thomas Östros har en färdig modell för hur nya företag kan skapas och hur nya produkter kan utvecklas. Foto:

Näringsminister Thomas Östros har en färdig modell för hur nya företag kan skapas och hur nya produkter kan utvecklas. Foto:

Foto: URBAN ANDERSSON

LEDARE

Landets småföretag upplever en stark konjunktur och många av dem kommer att öka sina investeringar det närmaste året, rapporterade statsägda Almi Företagspartner, i sin senaste barometer.

Samtidigt tillträdde Urban Bäckström sin post som vd i Svenskt Näringsliv med löftet att tillsätta ”en bred kris- och framtidskommission för att möta hoten mot de små och medelstora företagen”.

Jobben ska komma där

Stark konjunktur och framtidstro hos företagen. Kris och framtidshot hos Svenskt Näringsliv. I vilken värld lever näringslivets lobbyister?

På en punkt har dock Bäckström rätt. Bristen på ett spirande näringsliv, med många nya och små företag som vill växa och skapa fler jobb, är ett problem. Det finns för få jobb på arbetsmarknaden och det är i de små företagen de måste komma.

Även Almis barometer visar att det går trögt med jobben. Företagen är fortfarande mycket försiktiga att anställa trots den positiva konjunkturbilden, står det.

Vad behöver då göras? Ja, inte är det fler utredningar och kriskommissioner som löser problemen. Lösningarna finns redan. I näringsdepartementet ligger drivor av digra dokument med idéer, strategier, modeller, instrument och program för hur det ska gå till. Regeringen själv bidrar bland annat med programmet Innovativa Sverige och Almi Företagspartner AB som finns i alla län och ska stötta finansiering och affärsutveckling i nya och gamla företag.

Modellen finns

I industrimannen Carl Bennets och Metallbasen Göran Johnssons allians för Industrisverige pekas framtidsbranscherna ut. I de så kallade IUC-bolagens program ”Nya jobb i företag”, presenterat för den nya näringsministern Thomas Östros redan tidigt i våras, finns en modell för hur nya företag kan skapas och hur nya produkter i nya och gamla företag kan utvecklas. Där finns finansieringsmöjligheter, krav på forskningsinsatser, samarbetsstrategier och en genomförandemodell.

IUC står för ett nätverk av Industriella utvecklingscenter, IUC, 19 stycken över hela landet. Deras modell är praktiserad, prövad och framgångsrik i verkligheten. Den bygger på lokalt samarbete i regioner mellan stora och små företag, fack, kommuner, högskolor och andra regionala aktörer. Bolagen ägs gemensamt, företagen har majoriten och finansieringen av utvecklingen av nya produkter och företag delas mellan ägarna och staten. Statens roll är uppdragsgivarens, kundens, drivkraften i modellen är företagarna och facken, deras kunskaper.

35 000 jobb

För några fler hundra miljoner skulle staten på sex år få 35 000 nya jobb i 1 200 nya företag och lika många räddade jobb i befintliga företag, samt fem gånger de satsade miljonerna i ökade skatteintäkter.

Jämfört med mångmiljardsatsningen på Ams är de pengar som satsas på innovationer och nyföretagare växelpengar för staten. Det kommer inte att hålla i längden.

LA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!