ÅSIKT

Sverige blir ett U-land i värmen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LÄSARBILD
Uppsala centralstation översvämmades i helgen.
LEDARE

Runt om i landet kliver resenärer på alldeles för gamla tåg utan luftkonditionering. I vissa vagnar finns endast möjlighet att öppna ett eller två fönster. Svordomarna duggar tätt från passagerarsätena och barnen skriker – med all rätt.

Risken för förseningar är stor. Skogsbränder, solkurvor och signalfel gör att tågen blir stående längs vägen. Den lilla fläktande effekten av de där två öppna rutorna försvinner då också den.

När resan väl är över väntar för vissa stekheta lägenheter. En undersökning som tidningen Hem & Hyra genomfört visar att var tredje hyresgäst tycker det är för varmt i hemmet. Inom äldre- och förlossningsvården är påfrestningen en livsfara.

På Jordbodalens vårdhem i Helsingborg uppmättes 45 grader i 88-årige alzheimersjuke Curt Perssons rum. Han avled förra veckan.

Fick vada med rullväskor på ryggen

Bönder och brandmän har länge önskat ihållande regn. I Uppsala blev det i stället ett snabbt skyfall som helt översvämmade centralstationen så att passagerare fick vada med rullväskorna på ryggen.

De som sett SVT:s dokumentär om Göran Persson minns kanske en scen då Persson i en bil tappar mottagning på telefonen och surt klagar: "jävla U-land". De senaste veckornas värmebölja har nog lockat fram liknande tankar hos många.

Sverige är alldeles för dåligt förberett på extremväder, det har vi nu sett prov på. Och vi kan vänta oss mer sådant framöver.

Klimatförändringarna skapar extremväder

En preliminär studie som Meteorologiska världsorganisationen (WWO) genomfört visar att värmeböljan som slagit mot norra Europa i sommar var dubbelt så sannolik att inträffa på grund av den globala uppvärmningen, rapporterar SVT.
Oavsett om vi når nationella och internationella utsläppsmål så ser vi alltså ut att gå in i en tid då Sverige kommer behöva rusta samhällsstrukturen för att klara den här sortens klimat. Det kommer kräva en kraftsamling i resurser.

Konjunkturinstitutets senaste prognos indikerar att konjunkturen kan nå sin topp 2018. Skulle den senare ge vika är läget perfekt för att inleda en stor grön offentlig investeringsvåg – inleda ett verkligt försök att fullfölja Göran Perssons idéer om ett grönt folkhem. Ta de där nödvändiga stegen för att bli ett verkligt klimatsmart välfärdsland.
I det kanske det skulle gå att leva drägligt, oavsett väder.

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM