Mejla

Ingvar Persson

En bra äldreomsorg är värd varje skattekrona

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Colourbox
Colourbox

LEDARE

Efter årets valrörelse vet vi att alla partier vill ha fler poliser. Nästan alla vill dessutom ha fler soldater, och åtminstone socialdemokraterna vill anställa fler fångvaktare.

Vi vet att alla partier vill korta köerna till cancervården och ingen har missat löftena om fler lärare eller nya lärarassistenter.

Det vi nästan inte fått veta någonting alls om är hur partierna ser på villkoren för Sveriges allra vanligaste yrkesgrupp, undersköterskor och vårdbiträden. Tillsammans handlar det om fler än 200 000 personer, de flesta inom äldreomsorgen, och faktum är att många av dem går på knäna.

I sitt senaste nummer beskriver tidningen Kommunalarbetaren situationen. Anställda i äldreomsorgen är i genomsnitt sjuka drygt 18 dagar under ett år. Det är sju dagar längre än lärare och elva dagar - två arbetsveckor - längre än industriarbetare.

Då vet vi att Försäkringskassans syn på sjukskrivningar ofta är stenhård.
Jobbet är tungt, både fysiskt och psykiskt. Den vanligaste sjukskrivningsorsaken är psykiskt ohälsa och utmattning. Anmälningarna till Arbetsmiljöverket har fördubblats de senaste två åren och undersökningar visar att en fjärdedel av personalen vill sluta.

Vi skriver det igen. En fjärdedel av personalen inom äldreomsorgen vill sluta, en fjärdedel av dem som gör en av samhällets viktigaste arbetsinsatser känner sig så pressade på jobbet att de skulle vilja göra något annat.

Då är ändå personalbristen en av de stora utmaningarna för kommunernas möjligheter att erbjuda de äldre en värdig tillvaro.

Om arbetet i äldreomsorgen sliter ut personalen blir det till sist de äldre som drabbas.

Ett av de viktigaste resultaten av den senaste avtalsrörelsen var uppgörelsen om ett särskilt lyft för undersköterskornas löner. I klartext har det skapat ett utrymme på ett antal hundralappar de senaste åren. Om en verklig personalkris i äldreomsorgen ska kunna undvika måste den satsningen fortsätta i kommande avtalsrörelser. Men det kommer inte att räcka.

Den kommunala ekonomin kommer att bli en av de viktigaste politiska frågorna de kommande åren. Om detta är alla överens. Allt fler blir äldre och allt fler äldre blir riktigt gamla. Det innebär större behov av vård, men också av omsorg.

De som arbetar med våra äldre måste helt enkelt ha rimliga villkor, och tillräckligt många arbetskamrater. Kanske måste de dessutom få kortare arbetstid. Det kommer att kosta, och egentligen finns det bara ett sätt att betala. Samhället behöver sina skatteinkomster.

De dagar som är kvar fram till valet den 9 september måste vi kräva att få veta vad partierna tänker göra för att skapa drägliga villkor undersköterskor och andra som arbetar i äldrevården.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hemtjänsten stressar - han tjänar miljoner

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Välfärd

Äldrevård

Arbetsmarknad