Mejla

Zina Al-Dewany

Det har blivit svårare att skilja KD från SD

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

I veckan läste jag en text på DN Debatt. Poängen var att ”Invandrares anpassning efter svensk kultur och våra värderingar är en förutsättning för en lyckad integration”. Om den här anpassningen inte görs ska det, enligt artikelns författare, finnas ”goda förutsättningar att återvandra”. Det som jag tyckte lät precis som Sverigedemokraterna, var i själva verket Christian Carlsson, ordförande för KD:s ungdomsförbund.

SD har länge velat strypa invandringen och skicka tillbaka de som redan befinner sig här. ”Återvandring” kallar de det. Men den som tror att det här är allt de de två partierna har gemensamt misstar sig.

Vill se över abortlagen

”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig vara normala” har SD:s riksdagsledamot och riksdagens andre vice talman sagt. Busch Thor har inte gått lika långt, men hennes parti har inte direkt hissat Prideflaggan med stolthet. Den tidigare partiledaren Göran Hägglund (KD) ansåg att homosexuella helst inte skaffar barn, och en lokalpolitiker i Västra Götaland menade i förra valrörelsen att homosexualitet är en defekt som går att bota med bön.

Och så har vi det här med kvinnans rättigheter.

Busch Thor vill se över abortlagen och hennes mål är ”ett samhälle där aborter inte behöver efterfrågas”. Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för när en kvinna kan göra abort, något också Busch Thor är öppen för.

Båda partierna vill införa ”samvetsfrihet” för barnmorskor, ett mer passande ord är egentligen vårdvägran. För det handlar om att barnmorskorna får vägra att utföra sina arbetsuppgifter om det strider mot deras tro. I de länder där det införts har det i många fall lett till brist på barnmorskor som kan utföra aborter. Men aborter görs oavsett, varje år utförs 22 miljoner osäkra aborter i världen som leder till 47 000 kvinnor och flickors död.

Pågår en flirt mellan partierna

KDU:s ordförande vill införa både språk- och medborgarskapstest för nyanlända. Men hur väl klingar deras egen syn på HBTQ-frågor och kvinnors rättigheter med ”västerländska värderingar” som de menar ska delas av alla medborgare? Skulle någon som vägrar utföra vårdingrepp på grund av religion eller som anser att homosexualitet är en defekt klara testet?

Det pågår en flirt mellan SD och KD som kan vara svår att upptäcka när Busch Thor och Åkesson låtsas vara arga på varandra i tv-debatter. Men i Åkessons hemstad Sölvesborg har partierna hållit presskonferens ihop där de meddelar att de är beredda att samarbeta.

Bilden av vad Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson vill göra med Sverige är mörk. Samtidigt ökar risken för att KD och SD får inflytande i takt med Moderaternas hala svar på hur och med vilka de har tänkt att ta makten.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad: