ÅSIKT

Gästfrihet som leder till klyftor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pontus Orre
Det ska vara lätt att komma till Sverige men svårt att få ta del av välfärden, tycker Annie Lööf

I dagarna meddelade Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, att partiet i höst kan tänka sig att stödja en tillträdande alliansregering utan att behöva bjudas in till möten av Ulf Kristersson. Men SD har, förstås, ett villkor: Att de borgerliga partierna i sin budgetproposition tydligt visar att man låtit SD forma den ekonomiska politiken kring invandringen.

Helst vill Karlsson ju se en regering bestående av moderater och kristdemokrater, men om Kristersson nu nödvändigtvis vill göra Annie Lööf till minister så får Centerpartiet inte på några villkor ha inflytande över migrationspolitiken.
Man kan ju tänka sig att Annie Lööf blev lite glad av det där. I det tal till nationen som C-ledaren hållit i SVT inskärpte hon att att Sverige står inför ett vägskäl: “När andra tar till främlingsfientlighet, väljer vi medmänsklighet”.

Ända sedan Moderaterna för ett och ett halvt år sedan öppnade dörren för samtal och överenskommelser med SD har ju Annie Lööf vunnit stöd i opinionen. När retoriken hårdnat över hela linjen så är det plötsligt C som uppfattas som det mest mänskliga, humana och flyktingvänliga partiet. Och det finns, trots allt, en inte obetydande väljargrupp som söker ett sådant parti.

Men hur ser Centerpartiets gästvänlighet ut egentligen?

I början av maj kunde Svenska Dagbladet berätta att Centerpartiet föreslagit nedskärningar i migration och integration på sammanlagt 2,4 miljarder kronor under de kommande två åren. Siffrorna är jämförelser med regeringens förslag. Moderaterna – som gärna framstår som hårdast av de hårda – vill "bara" se nedskärningar på totalt 2,3 miljarder.

Det visade sig faktiskt att det är Centerpartiet som vill spara mest på migration och integration av alla fyra allianspartier. Liberalerna vill öka utgifterna på integrationsområdet och vill bland annat se obligatorisk språkförskola.

Centerpartiet har försvarat sin nedskärningspolitik med att det ska vara lätt att komma till Sverige, men man ska inte räkna med att få samhällets hjälp. Och man ska inte få ta del av den svenska välfärden – som partiet ju vill krympa för alla – lika lätt.

Till bilden hör att C också vill skapa en ny sorts låglönesektor med okvalificerade arbeten för nyanlända.

I sak är det inga konstigheter. Centerpartiet använder migrationen som ett verktyg för att genomföra klassisk högerpolitik - försvaga välfärdsstaten och skapa ett b-lag på arbetsmarknaden.

Det är inte gästfrihet. Det är ett recept för förslumning och segregation, om väl klädd i vackra paroller.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM