Susanna Kierkegaard

Åkessons folkhem är ett skräckvälde

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Var du är född avgör redan dina förutsättningar, och så vill Sverigedemokraterna fortsatt ha det
Var du är född avgör redan dina förutsättningar, och så vill Sverigedemokraterna fortsatt ha det

Högtidsgästen var sen. En mur av motståndare blockerade Marine Le Pens stora svarta bil på väg till Oxfords universitets debattförening. Det är snart tre år sedan jag satt inklämd mellan andra studenter för att lyssna på högerextrema Front Nationals partiledare. Under hela hennes tal hördes megafonvrålande protester utifrån.

Bortsett från bakgrundsropen stod Le Pen oemotsagd under en timme. Hon talade med dånande röst om frihet, franska värderingar och kulturellt krig mot en tydlig fiende. Vi lyssnade tålmodigt med översättningshörlurar fastklämda på huvudena.

Mötet med Le Pen var det första jag tänkte på när jag lyssnade på Jimmie Åkessons ”tal till nationen” på SVT. Vid ett skrivbord satt Sverigedemokraternas partiledare ensam och berättade om sin vision för Sverige om tio år.

Ingen sa emot honom, ändå lät han nervös. Det var något annat än Le Pens stadiga stämma, men framtidsvisionen skiljde sig inte märkbart från de franska fascisternas. Båda talarna framstår som fullständigt historielösa.

Frihet, jämlikhet, broderskap! vrålade Le Pen från talarstolen i Oxford. Av slagorden från franska revolutionen täljde hon ett vapen mot invandrare och olikhet. Le Pens Frankrike lär bli ett skräckvälde, men mer än så har hon inte gemensamt med revolutionärerna. Dagens Front National vill enligt partiprogrammet bevara samhället och dess hierarkier, tvärtemot intentionerna 1789.

–I ett krig måste man börja med att identifiera fienden, sa Marine Le Pen och hjälpte oss genast med den saken. Fienden var islam. Hon påstod att alla muslimer kommer till Frankrike för att krossa demokratin, sekularismen och kvinnornas frihet. Ändå vägrar Le Pen själv kalla sig feminist, och lät sin far och tidigare partiledare kalla abort för folkmord. Hennes parti bygger på en antidemokratisk, fascistisk ideologi.

På samma historielösa sätt använde sig Åkesson av folkhemmet i sitt SVT-tal.

Det socialdemokratiska folkhemmet på 50-talet byggde på jämlikhet oavsett bakgrund. För Åkesson är bakgrunden det enda som spelar roll. Var du är född avgör redan dina förutsättningar, och så vill Sverigedemokraterna fortsatt ha det. Konservatismens ideologi bevarar hierarkier och privilegier.

Partiet vill försämra kvinnors möjligheter till abort och tillåta religiösa friskolor. De försvarar tydligt vinster i välfärden och vill kraftigt sänka skatterna för samhällets allra rikaste. Sverigedemokraternas politik är så långt ifrån ett modernt folkhem man kommer.

Både Le Pen och Åkesson använder historiska politiska rörelser för att ragga på väljare utan ideologisk kompass. Det passar bra i sammanhang där ingen kan säga emot dem.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.