Mejla

Eva Franchell

Nobel förtjänar bättre pristagare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Första reaktionen är att detta måste vara ett skämt. EU är en god tanke, men har i dag ingen dragningskraft.

EU går just nu genom sin värsta kris någonsin. Var fjärde grek går utan arbete. Arbetslösheten i Grekland har ökat 35 månader i rad.

Den ekonomiska krisen sprider sig över hela unionen.

Situationen för den romska befolkningen i EU är katastrofal. Europarådet rapporterar om den rasism som jagar romerna från land till land.

"Fort Europa"

För att stoppa flyktingar från att komma in i EU har man byggt upp "Fort Europa". Bara några månader innan den folkliga resningen mot Gadaffi åkte EU:s svenska kommissionär Cecilia Malmström till Libyen för att inleda ett samarbete om gränskontroll. Gadaffi fick 60 miljoner euro som skulle gå till övervakningsutrustning, upprättande av flyktingläger, patrullbåtar och helikoptrar...

Men EU är också en god tanke. Den gamla kol- och stålunionen enade en gång Frankrike och Tyskland efter andra världskriget. Norska Nobelkommittén framhåller också EU som det fredsprojekt som enade de forna fiendeländerna.

EU har också förenat det gamla Öst- och Västeuropa i och med utvidgningen på 2000-talet. Förhoppningen var då: aldrig mer ett krig som det på Balkan. Gamla fiender lockades in i en ny gemenskap med löfte om mer handel, ekonomiska stödpaket, bättre framtidsutsikter.

EU har ingen dragningskraft

Idag har EU ingen dragningskraft. Avståndet mellan makthavare och väljare har aldrig varit större, arbetslösheten är skyhög och i flera länder styr teknokrater, inte folkvalda.

Frågan är vad ett fredspris betyder för EU? Bara ännu en ceremoni som EU-representanterna ändå är så bra på?

Fredspriset förtjänar bättre pristagare. För Willy Brandt, Nelson Mandela, Amnesty International, Moder Teresa, Aung San Suu Kyi, Läkare utan gränser och Liu Xiaobo har priset spelat roll. Både för pristagarna och för de som valt att följa dem.

För EU och dess invånare spelar priset ingen som helst roll.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell