Mejla

Daniel Swedin

Alla har förstått – utom Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

lever i en egen värld I Fredrik Reinfeldts värld är a-kassan fortfarande ett bidrag för slöfockar. Problemet är att ingen håller med honom. Ska ekonomin kunna utvecklas och gamla jobb ge plats för nya måste a-kassan förbättras.
lever i en egen värld I Fredrik Reinfeldts värld är a-kassan fortfarande ett bidrag för slöfockar. Problemet är att ingen håller med honom. Ska ekonomin kunna utvecklas och gamla jobb ge plats för nya måste a-kassan förbättras.

LEDARE

11 OKTOBER 2012. A-kassan

– Effekterna vi hoppades uppnå har uteblivit. A-kassan i dag bryter mot våra principer om inkomsttrygghet.

Det är Hans Backman, folkpartistisk ­ledamot i arbetsmarknadsutskottet, som pratar.

Han har bjudits in till en hearing för att kommentera den fackliga centralorganisationen TCO:s förslag till en ny arbetslöshetsförsäkring.

Backman är kritisk till hur den borgerliga regeringen har hanterat a-kassan. Det finns, minst sagt, anledning att vara det. Det Folkpartiet var med om att skapa är både orättvist och otillräckligt.

Halv miljon har övergett

Sedan 2007 har en halv miljon svenskar lämnat a-kassorna. I år är det hela tio år sedan taken i a-kassorna höjdes senast. Färre än var tionde heltidsarbetande skulle få en ersättning på 80 procent av tidigare inkomst om de blir arbetslösa.

I år är det också sjätte året i rad som ­andelen av arbetskraften utan skydd av a-kassa ökar. En tredjedel står helt utan inkomstrelaterat försäkringsskydd om de blir arbetslösa. Samtidigt stiger kommunernas kostnader för socialbidrag.

Det är inget snack om att a-kassan ­måste göras om.

Den modell TCO presenterade i går är förhoppningsvis ett steg på vägen. Man vill mjuka upp villkoren för att få grundersättning och se till att fler unga omfattas av försäkringen. Avgiften till a-kassan sänks över hela linjen och ska vara avdragsgill. Dessutom vill man höja ­både inkomsttaket och dagpenningen.

Det slående är att alla på TCO:s hearing – i skiftande grad – är överens med dem om problembeskrivningen och att a-kassan måste rustas upp.

Från LO:s chefsekonom Ola Pettersson till Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg, via socialdemokraten Patrik Björk och ­redan omtalade folkpartisten Hans Backman. A-kassan är inte vilken fråga som helst. Ska ekonomin utvecklas och gamla jobb ge plats för nya måste det finnas skyddsnät som fungerar och som folk litar på.

Statsministern vägrar förstå

När Volvo i Säffle och glasbruket i Orrefors lägger ner eller när lågkonjunkturen drar in ska människor inte straffas med halverad inkomst eller tvingas förlita sig på att släkten kan försörja dem. Det är inte rättfärdigt och det är ­inte bra för ekonomin.

Fackföreningarna begriper det, arbetsgivarna begriper det – till och med Folkpartiet begriper det. Alla begriper det, ­utom Fredrik Reinfeldt.

I hans värld är en fungerande a-kassa fortfarande ett bidrag som gör folk till kravställande slöfockar. Han vägrar förstå att a-kassan är helt grundläggande för den ekonomiska modell som byggt Sverige starkt, och som han och Moderaterna säger sig värna.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin