Mejla

Anders Lindberg

Häv avtalet om migration, MP

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Märkligt om MP vill fortsätta legitimera Tobias Billström och hans politik

Utvisningspolitik Sedan 2011 har Miljöpartiet och regeringen en uppgörelse om migrationspolitiken. Det har legitimerat Tobias Billströms (M) brutala politik.
Utvisningspolitik Sedan 2011 har Miljöpartiet och regeringen en uppgörelse om migrationspolitiken. Det har legitimerat Tobias Billströms (M) brutala politik.

Fredrik Reinfeldt säger att "etniska svenskar mitt i livet" inte är lika arbetslösa som andra. Polisen jagade nyligen personer vars brott var "utländskt utseende" i Stockholms tunnelbana. Tobias Billström skiljer på goda "blonda och blåögda" och inte lika goda som har annan färg på hår och ögon.

När Miljöpartiet gjorde upp med regeringen om migrationspolitiken 2011 var det nog inte riktigt så här de hade tänkt sig. Syftet var att hålla Sverigedemokraterna utanför, vilket var vällovligt. De har också fått igenom vissa förbättringar som bland annat gömda flyktingars rätt till vård och skola.

Men samtidigt lades en våt filt lades över kritiken mot den inhumana flyktingpolitiken. I riksdagen röstade miljöpartisterna ner förslag om en mänskligare politik och genom att legitimera Billström gjorde de sig medskyldiga. Nu har kartan delvis ändrats. Främst eftersom Moderaterna spelar invandrarkortet inför valet 2014.

I förra veckan satte Miljöpartiet äntligen ner foten och hotade med att lämna uppgörelsen.

Konflikten gäller mer exakt vad som krävs för att någon ska få stanna i Sverige av rent humanitära skäl. Idag säger lagen "synnerligen ömmande omständigheter". Ordet "synnerligen" betyder för en jurist ungefär samma sak som "aldrig". Miljöpartiet vill mildra detta så att exempelvis väldigt gamla människor med alla anhöriga i Sverige, eller barn som bott hela livet här, får stanna.

Budskapet i förra veckan var tydligt, antingen går regeringen med på detta eller så lämnar Miljöpartiet uppgörelsen. Sedan började det svaja. I söndags skickade Miljöpartiet ett brev till regeringspartierna med krav på nya förhandlingar. Det hela framstår som ganska märkligt, antingen ställer man väl ultimatum, eller så låter man bli. Förhoppningsvis är det inte ett spel för gallerierna från Miljöpartiets sida.

I praktiken har den migrationspolitiska uppgörelsen nått vägs ände. Det finns ingen gemensam grund, ingen riktning. Moderaterna vill minska "volymen" av flyktingar, Miljöpartiet vill att fler får stanna.

Det vore också märkligt om Miljöpartiet skulle vilja fortsätta legitimera Tobias Billström och hans flyktingpolitik efter de senaste turerna. Det skulle dessutom bli mycket svårt att försvara i valrörelsen nästa år.

Om Moderaterna fortsätter på den inslagna vägen har Miljöpartiet inget annat val än att häva den migrationspolitiska överenskommelsen.

Varken inför sina väljare - eller sig själva.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg