Mejla

Daniel Swedin

Borgs a-kassa en verklig katastrof

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

inte ensam Under borgerlighetens styre har många människor fått sin a-kassa ersatt av socialbidrag. I  dag går 30 procent fler på social­bidrag. Om något år räknar Arbetsförmedlingen med att bara var tionde arbetslös har rätt till a-kassa. Det är en katastrof.
Foto: MATTIAS CARLSSON
inte ensam Under borgerlighetens styre har många människor fått sin a-kassa ersatt av socialbidrag. I  dag går 30 procent fler på social­bidrag. Om något år räknar Arbetsförmedlingen med att bara var tionde arbetslös har rätt till a-kassa. Det är en katastrof.

LEDARE

31 JANUARI 2013. A-kassan

Finansminister Anders Borg (M) har ­flera gånger hävdat att forskningen visar att höjd a-kassa kommer att leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning. Uppemot 30 000 jobb skulle en a-kassehöjning kosta, säger han.

I dag presenterade TCO sin granskning ”A-kassan och arbetslösheten”. Här visar man hur Borg saknar belägg för påståendet. Sambandet mellan arbetslöshet och arbetslöshetsersättning är baserat på modeller utan verklighetsförankring, ­enligt TCO.

Frågan är om finansministern kommer att lyssna.

150 000 får ingen ersättning

I dagarna kom regeringens regleringsbrev för Arbetsförmedlingen. I styr­dokumentet skriver regeringen att AF ska hålla koll på hur aktivt de arbetslösa ­söker jobb – ”oavsett ersättningsform”.

Arbetsförmedlingen ska alltså kontrollera att socialbidragstagare söker tillräckligt många jobb, precis som man ­redan kontrollerar att folk som får a-kassa söker tillräckligt många jobb.

Nu blandar man samman arbetslöshetsförsäkringen med socialbidraget och gör socialtjänsten till en aktör i arbetsmarknadspolitiken. Måhända är det ­logiskt.

Under de år borgerligheten styrt har antalet socialbidragstagare ökat med ­cirka 30 procent. 2006 var de drygt 84 000 personer. 2011 fick över 120 000 arbets­lösa socialbidrag – nästan hälften av alla socialbidragstagare.

Samtidigt har man låtit a-kassan för­falla.

I november presenterade Arbetslöshetskassornas samorganisation nya ­siffror på hur den svenska arbetslöshetsförsäkringen fungerar.

På tre år har antalet ­arbetslösa som inte får någon ersättning från a-kassan tredubblats.

I dag får närmare 152 000 personer inga pengar från a-kassan. Det är fler än var tredje ­arbetslös. Och bland arbets­lösa medlemmar i a-kassorna får bara en av tio en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen.

Socialbidraget har liksom ersatt ­a-kassan för väldigt många.

Finansministern måste bygga om

Om något år beräknar Arbetsförmedlingen att bara var tionde arbetslös har rätt till a-kassa. Utanför arbetslöshets­ersättningen finns – för arbetslösa som ­inte har familjer som kan ställa upp – ­bara ­socialbidrag. För att få det måste man först tömma sina bankkonton, sälja huset och bilen.

Vad kommer hända i en lågkonjunktur då stora grupper arbetslösa tvingas sälja huset för att kunna få socialbidrag och överleva?

Det där är ett pris Anders Borg verkar vara beredd att betala – bara han slipper höja a-kassan.

I december var 7,8 procent av svenskarna arbetslösa. I år beräknar Arbets­förmedlingen att arbetslösheten stiger till 8,5 procent.

Det är kalla fakta, långt från Borgs teorier och modeller. Det börjar bli dags att han bygger sin politik på det i stället.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN