Mejla

Ingvar Persson

Moderat budgetkupp slår sönder vardagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vardag igen och för de flesta av oss betyder det att gå tillbaka till arbetet som vanligt. För knappt 1 500 människor som varit anställda hos statliga Skogsstyrelsen betyder dock det nya året att deras jobb hastigt försvinner.

Deras arbetsplatser finns helt enkelt inte med i den moderata skiss som nu är den svenska statens budget. Det berättar tidningen Dagens Arbete.

Det handlar om arbetsmarknadsåtgärden ”Gröna jobb” som framför allt riktat sig till långtidsarbetslösa och nyanlända. Avsikten har inte bara varit att erbjuda en väg in på arbetsmarknaden utan dessutom att minska den brist på kompetens som finns inom bland annat skogsbruket.

Skulle ha fortsatt fram till våren

Meningen var att de som nu har arbetat med ”Gröna jobb” skulle ha fortsatt fram till våren när säsongsarbetet börjar komma i gång. Nu tvingas de i stället gå hem, och på myndigheten är man inte ens säker på att det finns resurser för att försöka matcha deltagarna mot arbetsmarknadens behov.

Elisabeth Svantesson är inte mycket för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Hon är moderat och tror mer på lagar om sänkta löner. Antagligen hade de gröna jobben försvunnit om även om Svantesson hade fått bli finansminister och fått göra en riktig budget. Men då hade det skett efter omfattande kontakter med myndigheten. Sannolikt hade det funnits en plan för en ordnad avveckling som både tog till vara kompetensen och gav människor en chans att anpassa sig.

Nu blir det i stället tvärstopp, och frågan är om de moderata partitjänstemän som skrivit budgetsskissen ens ägnat en tanke åt de 1 500 människor som nu sparkas ut?

Snabbavvecklingen av ”Gröna jobb” är verkligen inte den enda oavsiktliga effekten av höstens budgetkupp. Antagligen är den inte ens den värsta, men det handlar om 1 500 människor, och det handlar om en bransch som behöver personal.

En erfaren politiker

Det är inte säkert att Elisabeth Svantesson hade en aning om vad som skulle hända med dem som arbetet i ”Gröna jobb”, men hon är en erfaren politiker och hon när hon bestämde sig för att driva igenom sin budgetskiss med Jimmie Åkessons stöd måste hon ha insett att precis den här sortens förbiseenden var oundvikliga.

Ändå valde hon att kuppa igenom beslutet som ett slags maktdemonstration i det politiska spelet. Där vägde hänsynen till människors vardag lätt.

Det är inte smickrande för bilden av Svantesson som politiker.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.