ÅSIKT

Nu måste Sjödin gå

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Fälld SSU:s ordförande Anna Sjödin dömdes på samtliga punkter.
LEDARE

Förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.

SSU:s ordförande Anna Sjödin dömdes på alla fyra åtalspunkter efter krogbråket på Crazy Horse i januari. Det är en personlig tragedi men skadar också förtroendet för ungdomsförbundet.

Hon döms till 120 dagsböter à 300 kronor och ska betala 5 500 kronor i skadestånd till ordningsvakten Babak Jamei. Tingsrätten fann hans berättelse tillförlitlig.

Oförsvarligt uttryck

Ur politiskt hänseende är domen om förolämpning mest allvarlig. Som ordförande i ett ungdomsförbund vars paradgren är antirasism ska ordet svartskalle inte ligga nära till hands. Inte på fyllan – aldrig någonsin. Just därför att anklagelsen är så allvarlig borde den prövas i en högre instans.

Anna Sjödin måste lämna sin post i SSU-ledningen och ge plats till någon som kan samla en sargad organisation. Detta även om hennes advokat ser det som självklart att domen ska överklagas.

Måste samla sig

Redan när krogbråket uppdagades kunde Anna Sjödin ha valt att gå och låta SSU:s valrörelse handla om politik. I stället har den konflikthärjade politiska ungdomsorganisation hon valdes till att ena blivit ännu mer decimerad. Efter skandalen med medlemssiffrorna var allt SSU behövde lugn och ro och ett starkt ledarskap.

I den socialdemokratiska eftervalsdebatten har SSU en viktig roll. SSU står för förnyelse och kan driva partiet framåt, därför behövs nu organisationen mer än någonsin.

SSU:s medlemmar och förbundsstyrelse behöver fråga sig vilken sorts ledare de vill ha i framtiden. De måste vara modiga och se bortom de gamla konflikterna. Skyttegravarna hann aldrig skottas igen under Anna Sjödins korta ledning som började riktigt hoppingivande men slutade i katastrof.

En ordförande som inte har varit del av konflikterna under längre tid, som kan samla organisationen och som har gott omdöme är livsviktigt för SSU:s överlevnad.

Räkna inte ut Jämtin

Foto: Kan bli partiledare ändå.

NB

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik